Bosna i Hercegovina     | 11.04.2018. 14:43 |

Ekolozi protiv još jednog bloka Termoelektrane u Gacku

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 11.aprila (FENA) – Banjalučki Centar za životnu sredinu predstavio je danas novu analizu „Ekonomske studije izvodljivosti izgradnje novog bloka Termoelektrane Gacko 2“. 

-Građani se rijetko odlučuju da kažu nešto protiv postojeće termoelektrane i zagađenja koje ona sa sobom neminovno nosi, a reakcija u obliku nekog protesta ne postoji - izjavila je Milanka Kovačević, novinarka iz Gacka.

Stoga u Gacku, kako je dodala, ne postoji čak ni udruženje koje u fokusu ima problematiku životne sredine.

-Termoelektrana Gacko je od 1984. godine potpuno promijenila izgled Gacka i nepovratno zagadila životnu sredinu, kako vazduh, tako i vodu i zemljište. S druge strane, atmosfera u društvu je takva da se ne razgovara argumentima nego emocijama, pa se građani stavljaju pred izbor - da li ćemo imati termoelektranu koja će da radi ili ćemo ostati bez egistencije. Iako Termoelektrana Gacko proizvodi jednu trećinu struje u Republici Srpskoj, ipak je i veliki gubitaš. U suštini, jedini aspekt sagledavanja ovog problema je kako da postojeća termoelektrana radi na ekološki prihvatljiv način, a ne da se ulaže u nova postrojenja – navela je Milanka Kovačević.

Studija koju su ekolozi analizirali je, kako je saopćeno iz Centra, metodološki dobro urađena i u skladu je sa zakonskim propisima i pravilima struke, ali s druge strane cilj ove analize je bio da se utvrdi validnost ulaznih parametara korištenih u Studiji. 

-U tri od pet parametara iznesenih u ovoj studiji ne barata se realnim brojkama, što direktno utiče na krajnji ishod isplativosti ovog projekta. Ukoliko bi se primjenili realni parametri, vidjelo bi se da je ovaj projekat u potpunosti društveno i  ekonomski neopravdan - ističe Damir Miljević, autor Analize.  

Prema računici koja je iznesena u Studiji, neto dobit realizacije ovog projekta bi iznosila 45.930.397 KM godišnje. Ukoliko se uvrste realni podaci, dobit ne postoji, tvrde iz centra. Može se, dodaju, pričati samo o godišnjem gubitaku preduzeća koje će iznositi minimalno 2.396.419 KM. 

-Jasno je da ne postoji zdravorazumskog uporišta u izgradnji novog bloka Termoelektrane Gacko 2. Vlada treba da uloži novca u poboljšanje rada postojeće termoelektrane i da smanji nivo zagađenja, kako je i saglasno potpisanim direktivama, a ne da nastavi po istom principu dosadašnjeg rada - izjavila je Duška Kudra, koordinatorica kampanje. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Uvoz meda u BiH 14 puta veći od izvoza

Hrvati u Srbiji – nikada malobrojniji, iznadprosječno stari i slabo obrazovani

MUP RH: U piću pronađeno sredstvo za pranje ili odmašćivanje

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta