Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 11.04.2018. 14:22 |

Žene Srebrenice očekuju da Šešelj dobije najveću kaznu za počinjene zločine

FENA

TUZLA, 11. aprila (FENA) - Članice Udruženja građana "Žene Srebrenice" i danas su se, kao i svakog 11. u mjesecu tokom proteklih godina, okupile na protestima u Tuzli, kako bi mirnom šetnjom podsjetile domaću i svjetsku javnost na zločine počinjene u Srebrenici u julu 1995. godine te zatražile istinu, pravdu i kažnjavanje zločinaca.    

Okupljene na Trgu žrtava genocida Srebrenice, s porukom "Istina nama, kazna zločincima“ Srebreničanke su i danas izrazile nezadovoljstvo procesom ekshumacije i identifikacije žrtava, kao i hapšenjem, te procesuiranjem ratnih zločinaca.

Predsjednica UG Žene Srebrenice Hajra Ćatić podsjetila je da mnoge porodice još čekaju da pronađu posmrtne ostatke svojih najmilijih.

Govoreći o drugostepenoj presudi Vojislavu Šešelju, koju će danas izreći Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT), nasljednik Haškog suda, rekla je da su želje preživjelih da dobije najveću kaznu.

- S obzirom na to da nije ni isporučen iz Srbije u Haški tribunal, i ako bude najveća kazna ne očekujemo da će ga isporučiti. Očekujemo da dobije zasuženu kaznu za ono što je počinio - kazala je Ćatić.

- Nadamo se da će drugostepenom presudom dobiti ono što je zaslužio za genocid, da bude obuhvaćeno svih šest općina, ne samo Srebrenica - dodala je.

Podršku majkama Srebrenice na mirnom protestu pružile su i članice udruženja Žene u crnom iz Beograda.

Predstavnica tog udruženja Staša Zajović izjavila je da danas u Tuzli nisu prisutne aktivistkinje 'Žena u crnom' iz Beograda, nego i iz Pljevalja.

- Za nas je ovo važan i dirljiv čin odgovornosti i solidarnosti prema žrtvama zločina počinjenih u naše ime. Za nas je ovo dug koji imamo prema žrtvama i oblik aktivne podrške ženama koje traže da se istina o nestalima sazna - kazala je Zajović.

Dodala je da s protokom vremena njihova bol ne prestaje i da je  sve jača želja i potreba da saznaju istinu o nestalima i dostojno sahrane svoje ubijene.

Članice Udruženja Žene Srebrenice danas organizirano prate izricanje pravomoćne presude Vojislavu Šešelju.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'