Bosna i Hercegovina     | 11.04.2018. 13:57 |

Uposlenici FENA-e obilježili treću godišnjicu smrti kolege Zorana Ilića Zoke

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 11. aprila (FENA) - Uposlenici Federalne novinske agencije (FENA) obilježili su treću godišnjicu  smrti dugogodišnjeg kolege, novinara i urednika Zorana Ilića Zoke. Položili su cvijeće na njegov grob u Sarajevu na groblju „Sveti Mihovil“.

Ilić ostaje cijenjen i često spominjan među kolegama koje su ga voljele, naročito zbog  njegovih ljudskih vrlina. Bio je od pojedinaca za koje se bez patetike i kurtoazije govori: dobar čovjek.  

Preminuo je iznenada na današnji dan 2015. godine u Sarajevu.

Vijest je primljena s nevjericom jer je i tog dana došao, uobičajeno, na radno mjesto. Pozlilo mu je, ali ljekari ga nisu mogli spasiti smrti. 

Iza Zoke Ilića ostali su supruga, kćerka i sin.

Rođen je 24. aprila 1955. godine u Bugojnu. U dva mandata, od 2002. do 2012. godine, bio je glavni i urednik agencije FENA-e te urednik DESK-a i rubrike kulture.

U periodu BH PRESS-a, radio je kao urednik dopisničke mreže.

Od ratne 1992. do 1998. bio je urednik, zamjenik glavnog urednika i producent vijesti u radio-televizijskoj kući „Studio 99“.

Studij filozofije i komparativne književnosti završio je u Sarajevu na Filozofskom fakultetu. Magistar filozofskih znanosti postao je 1989.

Iz biografije Zorana Ilića su i detalji da je bio glasnogovornik filmskog projekta Veljka Bulajića „Sarajevo", producent satiričnog teatra "Dobrovoljni davaoci kr(i)vi "Pokazalište 99", kao i asistent u projektu "Teorija Moderne" pri Centru za filozofska istraživanja Akademije umjetnosti i znanosti BiH. Radio je i kao asistent na Postdiplomskom studiju Filozofskog fakuleta Sarajevo, gdje je predavao modernu estetiku.

Godine 1990. bio je vođa projekta istraživanja javnog mnjenja prije prvih demokratskih izbora. Tih godina je angažiran kao asistent u Institutu za nacionalne odnose u projektu "Suvremene migracije u BiH" te kao profesor filozofije u srednjoj školi.

Objavljivao je tekstove u "Oslobođenju", "Vjesniku", "Demokratiji", kao i članke iz filozofije i književnosti u listovima "Lica" (Sarajevo), "Dijalog" (Sarajevo), "Filozofska istraživanja" (Zagreb), "Odjek" (Sarajevo), "Pitanja" (Zagreb)  te "Bilješke" Instituta za nacionalne odnose (Sarajevo).

Zoran Ilić je bio i jedan od osnivača te član Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99", generalni sekretar Nezavisne unije profesionalnih novinara BiH, član Predsjedništva Udruženja novinara BiH i generalni sekretar Udruge filozofa BiH te član Izvršnog komiteta Udruge filozofa Jugoslavije.

Jedan je od osnivača Nezavisne televizije "Studio 99", član uredništva i urednik kulture magazina "Lica".

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Najave događaja za 09.04.2024. godine (utorak)

Najave događaja za 08.04.2024. godine (ponedjeljak)

Najave događaja za 08.04.2024. godine (ponedjeljak)

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta