Bosna i Hercegovina     | 11.04.2018. 14:04 |

Počela realizacija projekta '21 dan do zdravih navika'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. aprila (FENA) - Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica pokrenuo je projekt "21 dan do zdravih navika" u okviru kojeg 21 kandidatkinja treba u naredne tri sedmice usvojiti nove, zdravije prehrambene i životne navike kao stil života.

Krajnji cilje je poboljšanje i očuvanje zdravlja, tjelesne kondicije, ali i psihičke svijesti, saopćeno je iz Instituta.

Tim povodom nutricionistkinja Maja Jonjić obavila je razgovor, mjerenje, te analizu potreba, a potom je izrađen i sedmični jelovnik, pojedinačno za svaku od kandidatkinja, prema njihovim afinitetima i potrebama.

Naglasila je da se "niti jedna dijeta, koja podrazumijeva isključivanje određenih namirnica ne može pokazati dugotrajno korisnom, a efekti "vraćanja" kilograma često su pogubni i za zdravlje i za psihu osobe koja je pokušala naglo izgubiti višak kilograma".

- Zato je bitno da na sticanju i održavanju zdravih navika ispočetka radi stručni tim sastavljen od doktora, nutricioniste i ličnih trenera. Jedino sa ovakvim pristupom moguće je postići siguran i dugotrajan rezultat, te dugoročno održati postignutu tjelesnu težinu. Stručnjaci kažu da je za sticanje navika neophodno 21 dan primjene određenog "recepta", a naša želja je da kandidatkinje nastave započet proces i nakon što se okonča projekt podrške, kazala je koordinatorica Centra za promociju zdravlja Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) Elma Kuduzović.

Svaka kandidatkinja, osim što je dobila besplatnu analizu sastava tjelesne mase kroz više segmenata, te besplatan individualni plan ishrane, tokom tri sedmice treba pohađati časove zumbe sa certificiranom instruktoricom, časove kardio treninga i časove fitnes studija vođene od stručnih trenera.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Ambasador Johann Sattler u posjeti Zenici

Ambasador Johann Sattler sutra u posjeti Zenici

Održana i zenička projekcija dokumentarnog filma 'Grad radnika i arhitekata'

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu