Sport     | 11.04.2018. 13:00 |

Nogometna seizmologija na Camp Nou

FENA Internet

BARCELONA, 11. aprila (FENA) - Kada Lionel Messi postigne  gol, cijela se Barcelona doslovno zatrese, utvrdili su znanstvenici. Španjolski stručnjaci postavili su seizmograf pored stadiona Camp Nou koji bilježi vibracije svaki put kad gledatelji proslavljaju gol. Stadion se najjače zatrese kada nogometni fanovi na tribinama skaču od veselja, piše BBC, a prenosi Hina. 

A seizmogram koji je to vjerojatno najbolje pokazao bio je Barcin čudesni preokret protiv PSG-a prošle godine u Ligi prvaka. Nakon što je poslije prve utakmica zaostajala četiri gola, Barca je u posljednjoj minuti uzvrata postigla gol za čudesnu ukupnu pobjedu 6:5, a delirij navijača seizmograf je jasno zabilježio.

O nogometnoj seizmologiji govorilo se na kongresu Europskog društva za geoznanost (EGU) u Beču. Ondje je predstavljena studija dr. Jordija Diaza i njegovih kolega s Instituta za prirodne znanosti u Barceloni.

Ono što je fascinantno je razlika u signalu između sportskih i glazbenih fanova, kaže španjolski profesor. Na Camp Nou održavaju se i rock koncerti, poput onog Brucea Springsteena 2016.

- Može se jasno vidjeti kako svaka pjesma ima određeni obrazac i iz seizmičkih podataka identificirati trenutak kada Springsteen prelazi s jedne pjesme na drugu. Kod proslave gola energija je raspoređena između jednog i deset herca, dok na rock koncertu imate harmoničnu strukturu, energija je lokalizirana u preciznim amplitudama. To je zbog toga što ljudi ne skaču, nego plešu. To je ritam - objasnio je Diaz.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Željezničar golom Krpića slavio protiv Širokog Brijega

Bez pobjednika u meču između Igmana i GOŠK-a

Zahuktali Zrinjski u srijedu dočekuje Sarajevo

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta