Ekonomija     | 11.04.2018. 10:24 |

Radnici banjalučkog 'Puta' zaprijetili radikalnim mjerama

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 11.aprila (FENA) - Zaposleni u banjalučkom građevinskom preduzeću „Put“, kojim poslodavac godinu dana nije isplatio plaću, a devet godina ne uplaćuje doprinose, pozvali su danas nadležne da se uključe u rješavanje njihove agonije ili će preduzeti radikalne mjere.

Na današnjem, još jednom protestnom okupljanju u Banjoj Luci, nisu isključili ni mogućnost blokade saobraćajnice kako bi se neko od predstvanika vlasti zainteresirao za njihove probleme.

Predsjednik sindikata u “Putu” Nedeljko Jovičić ističe da godinu dana protestiraju, dobijaju “prazna” obećanja zbog čega će, ako bude trebalo, blokirat će i određenu ulicu da bi neko riješio njihove probleme.

Predsjednica Sindikata radnika građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti Republike Srpske Dragana Vrabičić je rekla da ovi radnici nemaju zdravstveno i penziono osiguranje, ne mogu uzeti svoje radne knjižice, jer im nisu uplaćeni porezi i doprinosi te na birou ne mogu ostvariti naknadu.

-Ljudi su ni na nebu ni na zemlji. 'Put' će vjerovatno u stečaj, a stečajne mase nema - rekla je ona ukazujući nadležnim u Vladi i drugim institucijama na veoma nepovoljan položaj radnika u građevinarstvu.

Radnici, kojima se pojedinačno duguje oko 4.000 KM, dosad su čekali jer su, kaže, stalno dobijali obećanja, ali uzalud.

-Nažalost, ovo nije situacija samo u ovom preduzeću, već je pokazatelj odnosa velikog broja poslodavaca prema radnicima u građevinskom sektoru - tvrdi ona.

I Vrabičić priznaje da ne zna šta je u ovoj bezizlaznoj situaciji preostalo radnicima, koji ne isključuju ni radikalne mjere "kada za to dođe vrijeme".

Vlasnici ovog preduzeća Nade i Zorana Trnjak ranije su stavili pod hipoteku svu svoju imovinu te se iz stečajne mase ne bi mogla isplatiti dugovanja radnicima.

Nada Trnjak ne spori dugovanja prema radnicima, ali je ranije ustvrdila da su ostali bez koncesije i da je za to odgovorna Vlada RS-a.

Danas nije željela da se obrati novinarima i radnciima koji su se okupili ispred uprave preduzeća u Banjoj Luci.

U „Putu“ se kao zaposleno vodi 16 radnika.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Konobari i kuhari iz BiH spremaju se za sezonu u Hrvatskoj, plate iznad 2.000 eura

Bh. radnike najviše traže Hrvatska i Njemačka, a domaći poslodavci radnike iz Turske i Bangladeša

Hrvatska: Policajac pod istragom jer je preko granice puštao strane radnike bez dozvole

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom