Najave     | 11.04.2018. 10:42 |

Save the Children - Jačanje roditeljskih vještina za podršku djeci u školovanju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. aprila (FENA) - Organizacija Save the Children od 2017. godine provodi "Program jačanja porodica u cilju sprečavanja ranog napuštanja obrazovanja" u pet kantona u FBiH (Zeničko-dobojskom, Sarajevskom, Tuzlanskom, Srednjobosanskom i Hercegovačko-neretvanskom) i u tri područja u Srbiji, a dosad su programom obuhvaćena 3.372 roditelja.

Jedna od mogućnosti koje taj program nudi jeste i otvaranje kutaka za roditelje. Kutak za roditelje u školi predstavlja jedan od modela unaprjeđivanja saradnje škole i porodice i mjesto gdje će roditelji dobivati informacije vezane za rad škole, stručnu literaturu i podršku u jačanju roditeljskih vještina.

Otvaranje prvog kutak za roditelje najavljeno je za sutra u Zenici, a dodatnih 27 kutaka na području FBiH bit će otvoreno 15. maja na Međunarodni dan porodica, u suradnji sa školama uključenim u projekt.

Organizacija Save the Children osigurala je za kutke dio namještaja i stručnu literaturu za roditelje, a škole su (zajedno sa roditeljima) slobodne unaprijediti i urediti prostor u skladu s mogućnostima i potrebama.

- Otvaranje kutaka za roditelje direktno je usmjereno i na podizanje svijesti roditelja o negativnim posljedicama isključivanja djece i porodica iz osjetljivih grupa, kao i značaju jednakog pristupa kvalitetnom školovanju za svako dijete bez izuzetka, naročito za djevojčice - navodi Save the Children.  

"Program jačanja porodica u cilju sprječavanja ranog napuštanja obrazovanja" dio je projekta "Dostupno i kvalitetno obrazovanje za djevojčice i dječake Rome", koji se realizira već treću godinu u FBiH i u Srbiji. Projekt se fokusira na pitanja isključivanja, diskriminacije i otežanog pristupa osnovnim servisima kao što su obrazovanje, zdravstvena i socijalna zaštita za romsku djecu i njihove porodice.

Projektom je dosad pružena direktna podrška djeci iz osjetljivih grupa (užine, prijevoz i školski pribor), a dosad je obuhvaćeno 1.657 djece u 60 škola.

Osim direktne materijalne podrške projekt podržava djecu i kroz uključivanje njihovih roditelja i porodica putem edukacije specijalno osmišljene da unaprijede roditeljske kompetencije. Ta edukacija treba da pomognu roditeljima da pruže odgovarajuću podršku svojoj djeci tokom školovanja.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Save The Children: Posljedice klimatskih promjena dovele do gladi među više od 27 miliona djece

Save the Children: Podrška dnevnim centrima za djecu u riziku je ulaganje u budućnost

BiH treba da zaštiti pravo djeteta na čistu, zdravu i održivu sredinu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'