Bosna i Hercegovina     | 10.04.2018. 20:10 |

SDA podržava dogovorene principe za izmjene Izbornog zakona (VIDEO)

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 10. aprila (FENA) – Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) na današnjoj sjednici je razmatralo aktuelnu političku situacija u BiH, principe za izmjene Izbornog zakona, zajednički nastup na izborima u entitetu RS, i održavanje konvencije SDA.

Predsjednik SDA  i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je na konferenciji za medije kazao da je na sjednici usvojeno sedam zaključaka a među njima je i to da SDA podržava postizanje jedinstvenog stava i utvrđivanje principa za izmjene Izbornog zakona BiH koje su usaglasile SDA, DF, SBB i SDP.

- Pozivamo HDZ BiH da što prije pristupi dogovoru  provođenja presude Ustavnog suda BiH na utvrđenim principima koji su zasnovani na obavezujućim odredbama Ustava Federacije BiH kojima se provodi odluka Ustavnog suda – rekao je Izetbegović.

Predsjedništvo SDA podržalo je imenovanje Adema Zolja na poziciju premijera Vlade Kantona Sarajevo te od njega traži da ubrza projekte kojima će se riješiti problemi građana KS, naročito problemi snabdijevanja pitkom vodom i javnog prijevoza i saobraćaja.

Podržani su i zaključci današnjeg sastanka predsjedavajućeg Predsjedništva BiH sa predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti, te predstavnicima vjerske i akademske zajednice, uz ocjenu da su u postojećim ekonomskim prilikama ovakvi sastanci potrebni te da ih treba održavati  u kontinuitetu.

- Sve češći i sve uporniji pokušaji stigmatizacije  Bošnjaka, uz neutemeljene tvrdnje o radikalizaciji  moraju  biti prepoznati i na vrijeme zaustavljeni. Bošnjaci su autohtoni evropski narod koji želi živjeti u miru s drugim narodima u BiH, gradeći modernu, sekularnu državu uspostavljenu  na evropskim standardima – naglasio je Izetbegović.

Predsjedništvo SDA pozdravlja i usaglašene principe i  dogovor o zajedničkom nastupu SDA sa ostalim probosanskim strankama u entitetu RS, uz uvjerenje da će ova koalicija ostvariti izborni rezultat koji će osigurati značajan politički uticaj Bošnjaka i Hrvata u entitetu RS.

Predsjedništvo SDA smatra neprihvatljivim zabranu nošenja marama u obrazovnom sistemu RS, pod plaštom usvajanja novog kodeksa odijevanja, a također je neprihvatljivo, i suprotno je Državnoj strategiji, jednostrano  usaglašavanje nastavnog plana i programa  bh.entiteta RS i Republike Srbije.

Na današnjoj sjednici Predsjedništvo SDA usvojilo je plan priprema i provođenja izborne kampanje ocjenjujući da se dosadašnje aktivnosti provode uspješno.

Utvrđeno je i to da će konvencija SDA biti održana 26. maja na dan osnutka SDA. Tada će biti promovirana izborna platforma i utvrđen kandidat ispred SDA za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH na predstojećim općim izborima, a od kandidature su odustali Adil Osmanović i Halid Genjac.

Pogledajte http://fena.ba/video/1637

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1VyDvHVfWS-rxsdw-8tZvkbL0R56dfx8R?usp=sharing

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Izetbegović: Djelovati odlučno protiv Dodikove bahate i ucjenjivačke politike (VIDEO)

Glavni odbor SDA poziva EUFOR da reaguje u skladu sa propisanim mandatom

Zaključci konferencije 'Medijske inovacije i trendovi'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'