Kultura     | 10.04.2018. 16:24 |

Promocija knjige o tragu antičkog teatra na tlu BiH autora Adnana Busuladžića

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 10. aprila (FENA) – Knjiga „Tragovi antičkog teatra, muzike, gladijatorskih borbi i takmičenja iz arheoloških zbirki u Bosni i Hercegovini“, autora prof.dr. Adnana Busuladžića, predstavljena je danas u Zemaljskom muzeju BiH.

Promotori knjige, univerzitetski profesori Muhamed Dželilović, Almir Bašović i Saša Madacki su ukazali na važnost tog djela koje govori o historiji kulture BiH u najširem smislu.

Knjiga govori o arheologiji BiH u čijem tlu do sada nisu pronađeni arheološki ostaci koji se mogu definirati kao teatarska ili amfiteatarska zdanja.

Ali također, mnogobrojni pokretni nalazi argumentirano ukazuju na postojanje različitih formi običajne prakse koja je podrazumijevala i izvođenje teatarskih predstava, muzičkih i plesnih izvedbi, gladijatorskih borbi, sportskih takmičenja...

Za prof. Dželilovića, knjiga je inspirativna i dobar je pokazatelj ubrzanog razvoja u oblasti arheologije u BiH, ali da je BiH još arheološki neistražena.

- Potpuno zaboravljamo da smo na terenu koji jest antički i da ovaj teren predstavlja kolijevku kompletnog zapadnog teatarskog života. Mi zapravo svakodnevno kročimo po ostacima antičkog teatarskog života, baštinimo cjelokupnu višemilenijsku teatarsku tradiciju. Doslovno hodamo po ostatcima rimskih teatara – kazao je Dželilović.

Promotori knjige Dželilović, Almir Bašović i Saša Medacki su zaključili da će za studente ovo djelo biti od velikog značaja, jer je autor Busuladžić pokrenuo kompletnu priču antičkog teatra.

Knjiga je, kako je istaknuto, poziv na oživaljavanje antičkog teatra, otkriva prostor dramskog i izvore arhitekture sa detaljnom dokumentacijskom potporom.

Također razotkriva tradiciju teatra na prostoru BiH, kultove koji su bili zaštitnici gladijatora, izumitelji muzičkih instrumenata, pozorišne maske, posude, keramičke i metalne figurine glumica komičara.

Projekt je finansijski podržalo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Prof. Busuladžić: Jajce je bosanski Dubrovnik

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'