Bosna i Hercegovina     | 10.04.2018. 16:07 |

Radovanović osuđen uvjetno na temelju izjave o priznanju krivnje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. aprila (FENA) - Nakon održanog ročišta za razmatranje izjave o priznanju krivnje Sud BiH je donio uvjetnu presudu kojom je optuženi Zoran Radovanović oglašen krivim  za krivično djelo porezne utaje ili prijevare i osuđuje na kaznu zatvora u trajanju od deset mjeseci, a koja se neće izvršiti, ukoliko optuženi u roku od tri godine od dana njene pravosnažnosti ne počini novo krivično djelo.

Zoran Radovanović je oglašen krivim što je od 01.01.2014. do 31.12.2015. godine u Sarajevu, Igor Radovanović, kao direktor i osoba ovlaštena za zastupanje u unutrašnjem i vanjskotrgovinskom prometu, bez ograničenja ovlasti, preduzeća „CWS AQUALIS“ d.o.o. Sarajevo, ovlastio svog oca Zorana Radovanovića da uime preduzeća  obavlja djelatnosti za koje nije ovlašten, te koji nije evidentirao oporezivi promet u knjigovodstvenim evidencijama, nije vodio evidencije – knjigu ulaznih faktura, knjigu izlaznih faktura, ni bruto bilans, te nije vodio  evidenciju o poreznim prijavama.

Okrivljeni, kako se nadalje navodi, nije obračunavao, prijavljivao, niti plaćao porez na dodanu vrijednost, na koji način je umanjio porezne obaveze preduzeća, i to: za 2014. godinu u iznosu od 23.878,00 KM, a za 2015.godinu u iznosu od 17.963,00 KM, te time, na opisani način, oštetio  budžet BiH za ukupan iznos od 41.841,00 KM.

Na osnovu odredbi KZBiH, imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela i  to iznos od 41.841,00 KM,, oduzima se od pravnog lica „CWS AQUALIS“ d.o.o. Sarajevo, koji je pravno lice dužno uplatiti na račun budžeta BiH u roku od šest mjeseci od dana pravosnažnosti presude.

U skladu sa odredbom člana 188. stav 1. Zakona o krivičnom postupku BiH, okrivljeni Zoran Radovanović se obavezuje nadoknaditi troškove krivičnog postupka u iznosu od 600,00 KM, saopćeno je iz Suda BiH.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Potvrđena optužnica Mevljudinu Idrizoviću i Bobanu Jankoviću za isporuku droge iz Crne Gore u BiH

Rama: Provedba sporazuma između Kosova i Srbije važna je za sigurnost na zapadnom Balkanu

Vlada Brčkog i PZU 'Spitex' potpisali sporazum za usluge palijativne njege i hospisa

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom