Bosna i Hercegovina     | 10.04.2018. 13:03 |

Obrazovanje bitan faktor za što brže uključivanje Roma u sve društvene procese

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 10. aprila (FENA) - Pripadnici romske zajednice u Bosni i Hercegovini zahvalni su državi za napore koji se čine da bi Romi bili integrirani u suvremeno društvo, a povodom Svjetskog dana Roma (8. april) naglašavaju da je ipak potrebno uložiti još više za rješavanje problema s kojima se suočavaju posebno u oblast obrazovanja.

Predsjedavajući Odbora za Rome Mujo Fafulić poručio je u izjavi novinarima da Romi i danas imaju problem u zapošljavanju (jedan posto zaposlenih Roma), obrazovanju, stambenom zbrinjavanju i zdravstvenoj zaštiti.

- Romska zajednica u BiH predvođena Odborom za Rome pri Vijeću ministara BiH kao prioritet nad prioritetima prepoznala je ulaganje u obrazovanje i implementaciju Akcionog plana za obrazovne potrebe - kazao je. Pri tom, naglašava on, ne umanjujući druge potrebe romske zajednice za integracijom.

Za oblast stambenog zbrinjavanja Roma možemo se, kaže Fafulić, pohvaliti kao država koja je mnogo uradila. Ipak, šta znači imati „krov, a nemati priliku i zvati se isključenim“.   

- Mi smo isključeni kad želimo, a nemamo priliku da zaradimo i svojoj djeci omogućimo obrazovanje (kao i svi drugi građani) i novac za normalan život svoje porodice - naglasio je. Kaže da je (po podacima romskog nevladinog sektora) 35 do 40 posto romske djece trenutno uključeno u obrazovni sistem, a neobuhvaćenost obrazovnim procesom znači, ističe Fafulić, i problem u oblasti zdravstvene zaštite takve djece.  

Fafulić podsjeća i na podatak da je kroz programe zapošljavanja Roma iz novca države BiH prošlo više od 800 Roma, ali i kaže da to nije dovoljno u odnosu na ukupan broj (70.000 do 80.000) koliko ih živi u BiH.

Zamjenik državne ministrice za ljudska prava i izbjeglice Predrag Jović podsjetio je da to ministarstvo i Vijeće ministara BiH konstantno (od 2009.) iz budžeta izdvajaju novac za zdravstveno osiguranje, zapošljavanje i stambeno zbrinjavanje Roma. Planiran je i dodatni angažman u spomenutim oblastima, zajedno s drugim nivoima vlasti i međunarodnim faktorima. Spomenuo je i napore što se ulažu u oblasti obrazovanja Roma jer je, naglasio je, obrazovanje jedan od najbitnijih faktora da bi se Romi što brže uključili u sve društvene procese.

Odbor za Rome BiH obilježio je, zajedno s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Svjetski dan Roma danas svečanom sjednicom.

Svjetski dan Roma (8. april) obilježava se u čast Prvog Svjetskog kongresa Roma kad je usvojena odluka o romskoj zastavi (zelena boja simbolizira zemlju, plava nebo, a crveni točak u sredini putovanja i migracije Roma) i himni koja se temelji na staroj romskoj pjesmi "Gyelem, gyelem" (Idem, idem).

Prvi kongres Roma 1971. godine rezultirao je i proglašenjem službenog romskog jezika (romani chiba), kao i službenim prihvaćanjem naziva "Rom" što na romskom jeziku znači čovjek.    

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Vijeće ministara BiH sutra o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Romkinje se suočavaju s dvostrukom diskriminacijom, stvoriti uslove da se njihov glas čuje

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta