Bosna i Hercegovina     | 10.04.2018. 12:50 |

Divinskij i Košarac: Rusija se ne miješa u unutrašnja pitanja BiH

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 10. aprila (FENA) - Bosna i Hercegovina i Ruska Federacija imaju dobre, prijateljske odnose i ta zemlja ne miješa se u unutrašnja pitanja BiH, istaknuto je danas nakon susreta državnih parlamentaraca dvije zemlje u Sarajevu.

Ruska Federacija sedmi je vanjskotrgovinski partner i četvrti najznačajniji investitor u BiH, ali postoji prostora za poboljšanje ekonomskih odnosa, posebno kada je u pitanju izvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda na rusko tržište te u oblasti energetike i turizma.

Dvije zemlje imaju dobru saradnju kada je u pitanju visoko obrazovanje, a iznesen je i podatak da se između 40 i 50 državnih stipendija dodijeli studentima iz BiH te je danas dogovoreno da se intenzivira saradnja između parlamenta BiH i Rusije.

Članovi delegacije Grupe prijateljstva Državne dume Ruske Federacije, koji borave u dvodnevnoj posjeti BiH, razgovarali su danas s članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH te članovima Grupe prijateljstva za srednju i istočnu Evropu.

Delegaciju iz Rusije predvodi poslanik u Državnoj dumi Ruske Federacije Igor Divinskij koji je napomenuo da je dolazak ove delegacije prvi korak u nizu kojim se namjeravaju razvijati odnosi između parlamentaraca.

- Narodi smo koji imaju zajedničke korijene i siguran sam da imamo mnogo mogućnosti za razmjenu iskustava o različitim pitanjima. Bogato iskustvo naroda u BiH treba biti poznato svuda u svijetu - stav je ruskog parlamentarca.

Poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Predstavničkom domu PSBiH i član Grupe prijateljstva za srednju i istočnu Evropu Staša Košarac ističe da je ova posjeta potvrda dobrih i sadržajnih bilateralnih odnosa na političkom, ekonomskom, kulturnom i obrazovnom planu.

Zahvalio je delegaciji iz Rusije na njihovoj važnoj i konstruktivnoj ulozi u Ujedinjenim nacijama (UN) i Vijeću za implementaciju mira (PIC), napominjući da oni poštuju Dejtonski mirovni sporazum te ohrabruju unutrašnji dijalog i konsenzus političkih predstavnika u BiH.

- Protive se nametanju rješenja i korištenju bonskih ovlasti visokog predstavnika čije su odluke u proteklim godinama nanosile štetu BiH, stoga bilo kakva nova intervencija posebno kada je u pitanju izborni sistem ne bi donijela ništa dobro građanima i mi ćemo reagirati na to u skladu s ustavnim nadležnostima - najavio je.

Košarac je zahvalio gostima iz Rusije na realizaciji Sporazuma o klirinškom dugu Ruske Federacije jer je BiH jedina zemlja s prostora bivše Jugoslavije kojoj je dug u iznosu od 125 miliona dolara isplaćen u gotovini.

Osvrnuo se Košarac i na pisanje nekih medija koji su, tvrdi, pogrešno predstavili ulogu Rusije u BiH, kazavši da Rusija jasno iznosi državne stavove, nikoga ne uvjetuje niti ucjenjuje nego je konstruktivan faktor u očuvanju mira, stabilnosti i principa Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Zbog toga Košarac smatra da bi svima u Bosni i Hercegovini bilo mnogo bolje kada bi se i druge velike sile u BiH ponašale kako se ponaša Rusija na ovom području.

Krajem aprila BiH bi trebala posjetiti i predsjednica Vijeća federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentina Matvijenko što bi također trebalo doprinijeti jačanju parlamentarnih odnosa između dvije države.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Košarac: RS ima kredibilan zahtjev da sjedište apelacionog vijeća bude u Banja Luci

Košarac: Nismo raspravljali o Zakonu o Sudu BiH jer tekst zakona još nije usaglašen

Košarac i ambasador Saudijske Arabije o jačanju privredne saradnje

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'