Regija     | 10.04.2018. 13:06 |

Desetogodišnjica Evropskog fonda za Balkan

FENA Saopćenje

BEOGRAD, 10. aprila (FENA) - Evropski fond za Balkan (EFB) obilježava svoju desetogodišnjicu 16. i 17. aprila u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu. Taj događaj će okupiti više od 200 svjetski poznatih mislilaca, uticajnih ljudi, sadašnjih i bivših visokih zvaničnika i poslovnih ljudi.

Prve večeri, 16. aprila, EFB će predstaviti "Deklaraciju o partnerstvu Evrope i Balkana"-  vizionarski dokument o budućnosti regiona, koji je kreiran od regionalnih i evropskih eksperata.

Među govornicima i panelistima dvodnednog skupa bit će: Nikola Dimitrov (ministar spoljnih poslova Republike Makedonije), Michela Magas (Evropska ženska inovatorka godine za 2017.), Axel Sotiris Wallden (bivši funkcioner Evropske komisije, nekadašnji koordinator solunskog samita EU-Zapadni Balkan), Rosa Balfour (Nemački Maršal fond Sjedinjenih Država), Judy Dempsey (Karnegi Evropa), Vesna Pusić (poslanica hrvatskog Sabora), Erhard Busek (bivši vice-kancelar Austrije) i Hannes Swoboda (bivši potpredsednik Evropskog parlamenta).

Kroz niz panela i sesija, ti i mnogi drugi govornici, kao i alumnisti Evropskog fonda za Balkan, diskutovat će o idejama kako najbolje odgovoriti na izazove sa kojima se suočava region i o tome kako vide njegovu evropsku budućnost.

Evropski fond za Balkan predstavit će rezultate svog desetogodišnjeg rada na jačanju saradnje i evropeizacije regiona, kao i novi pristup u preoblikovanju sadašnjosti i budućnosti Balkana.

Izvršna direktorica EFB-a Hedvig Morvai kaže da će događaj biti pravo mjesto i vrijeme za slanje poruke o nužnosti obnavljanja i jačanja partnerstva između Evrope i Balkana.

- Deklaracija o tom partnerstvu, koju su kreirali ljudi koji utiču na političke, geostrateške i ekonomske odnose u Evropi i svijetu donosi svježe ideje o suštinskoj transformaciji regiona, o ulozi koju bi EU trebalo da ima u tom procesu i o Balkanu koji treba da postane dio rješenja u Evropi budućnosti - kazala je Morvai, saopćeno je iz Evropskog fonda za Balkan.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Predstavljanje Deklaracije o evropskom partnerstvu sa Balkanom

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'