Kultura     | 09.04.2018. 20:36 |

Počeo 'Mjesec italijanske fotografije u Bosni i Hercegovini'

FENA Adriana Domazet

SARAJEVO, 9. aprila (FENA) - Ambasada Italije u Sarajevu večeras je u Historijskom muzeju predstavila „Mjesec italijanske fotografije u Bosni i Hercegovini“ i to izložbom pod nazivom „Borderline – Frontiers of Peace/Granica – Granice mira“ autora Valerija Vincenza.

Kako je rekao autor, izložba će otkriti bosanskohercegovačkim građanima, malo poznate prizore pograničnih područja različitih evropskih zemalja na kojima državne granice predstavljaju jednostavne imaginarne linije stopljene s prirodom i konfiguracijom okolnog pejzaža.

-  Tradicionalna percepcija državnih granica kao mjesta razdvajanja ostavlja prostor za jednu predodžbu o jedinstvu i tački prijelaza, zajedničku svakodnevnici miliona građana Europske unije – istakao je Vincenzo.  

Izložba je otvorena u Sarajevu, nakon predstavljanja u mnogobrojnim evropskim zemljama, među kojima je i Hrvatska, i bit će obogaćena po prvi put fotografijama koje je autor načinio proteklog ljeta na, kako kaže, neočekivanim graničnim područjima Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja.

Direktorica Historijskog muzeja BiH Elma Hašimbegović istakla je da je ova institucija prepoznala značaj i ljepotu ove izložbe kroz fotografije.  

“Borderline/Granica” je prva u nizu inicijativa, u domenu fotografije, koje će Ambasada Italije promovirati tokom aprila.

U tom svjetlu, fotograf Valerio Vincenzo, pozvan specijalno za ovu priliku, susret će se sa sarajevskim studentima kako bi objasnio, počevši od svog aktualnog djela, kako nastaje i razvija se projekt jednog profesionalnog fotografa, u okviru šire debate o značaju državnih granica u savremenom društvu, također, u svjetlu evropske perspektive Balkana.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Lik i djelo Jovana Divjaka predstavljeni izložbom u Historijskom muzeju BiH

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu