Bosna i Hercegovina     | 09.04.2018. 17:40 |

Borovac u radnoj posjeti Mostaru

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9.aprila (FENA) - Državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac boravila je danas u radnoj posjeti Mostaru tokom koje se, između ostalih, sastala sa gradonačelnikom Mostara Ljubom Bešlićem i predsjednikom Regulatorne komisije za električnu energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine Jasminom Bešom.

Primarni cilj posjete i radnih sastanaka bilo je inteziviranje aktivnosti na planu osiguranja uvjeta za povratak u ovaj dio Bosne i Hercegovine, kao i izgradnje ili obnove stambenih jedinica povratnika, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Međutim, naglašeno je da useljive stambene jedinice nisu dovoljna garancija niti osnov za uspješan povratak.

Borovac je naglasila kako obnovu i izgradnju objekata moraju pratiti i mjere održivosti povratka u smislu osiguravanja uslova za zapošljavanje i samozapošljavanje, komunalne i socijalne infrastrukture, mogućnost obrazovanja.

Naglasila je kako je provođenje takvih mjera od javnog interesa jer su upravo to mjere borbe protiv siromaštva, odnosno za pobojšanje uvjeta života svih građana.

U Mostaru je u naredne dvije godine planirana gradnja tri zgrade sa 74 stana koji će po modelu socijalnog stanovanja biti dodijeljeni sadašnjim korisnicima kolektivnih centara u Mostaru, a kroz Projekt zatvaranja kolektivnih centara kojeg vodi Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

- Kroz Državni projekt stambenog zbrinjavanja u Mostaru će biti obnovljene 54 stambene jedinice, za šta je već izrađena projektna dokumentacija i za objavu pripremljeni tenderi za izvođenje radova. Dogovorili smo potpisivanje sporazuma o saradnji na obnovi šest stambenih jedinica za zbrinjavanje readmisiranih osoba. Dogovoreno je da će Grad Mostar Ministarstvu dostaviti potrebnu projektnu dokumentaciju za porušene stambene objekte koje je potrebno obnoviti - kazala je Borovac nakon sastanka.

Tokom sastanka sa predsjednikom FERK-a Jasminom Bešom, Borovac je zatražila da se razmotre modeli po kojima bi se ova institucija i elektroprivrede u našoj zemlji mogle aktivnije uključiti u proces elektrifikacije povratničkih područja.

 -Od Elektrodistribucije BiH i Elektrodistribucije HZ/HB i FERK-a očekujemo da daju prijedlog za bržu elektrifikaciju povratničkih naselja. Ono što od FERK-a očekujemo jeste nadzor nad primjenom Sporazuma o ponovnom priključenju stambenih objekata povratnika na elektrodistributivnu mrežu, u kojem je propisana saradnja elektrodistribucija sa lokalnim zajednicama i Ministarstvom, što je preduslov za istinski povratak - istakla je Borovac.

Upoznala je Bešu da je iz državnog budžeta do sada za elektrifikaciju povratničkih naselja izdvojeno više od 16,9 miliona KM zahvaljujući kojim je omogućeno priključenje na elektro-mrežu više od 2.200 domova u 61 bosanskohercegovačkom gradu i općini.

Na posljednji javni poziv za prijavu projekata elektrifikacije povratničkih područja javile su se 52 općine sa zahtjevom za elektrifikaciju 3.000 stambenih jedinica za šta je, prema projektnim prijedlozima, potrebno osigurati 23,5 miliona KM.

Borovac je također rekla da sredstva od oko 800.000 KM sa kojima na godišnjem nivou raspolaže Komisija za izbjeglice i raseljena lica BiH nisu dovoljna da se omogući ubrzan proces elektrifikacije povratničkih područja što je demotivirajući faktor pri odluci povratnika da se vrate na prijeratne adrese.

Beša je rekao da će od elektrodistribucija u nadležnosti ove Komisije zatražiti da se Sporazum primjenjuje trajno, dok ovaj problem ne bude riješen.

Također je istakao da će kod odobravanja planova elektroprivreda voditi računa o zastupljenosti povratničkih područja za elektrifikaciju, kako bi se isti tretirali kao projekti obnove distributivne mreže.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Sattler sutra u posjeti Mostaru i Ljubuškom

Patrijarh Porfirije dolazi u Mostar, organizira se donatorski ručak za obnovu Saborne crkve (VIDEO)

Borovac: Za uspješnost povratka nije dovoljno osigurati samo krov nad glavom

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta