Bosna i Hercegovina     | 09.04.2018. 16:27 |

Republika Srpska ne planira otvaranje predstavništva u Zagrebu

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 9.aprila (FENA) – Vlada Republike Srpske (RS) ne planira otvaranje predstavništva u Zagrebu, potvrđeno je danas iz entitetskog Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju.

Stav Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju je, kako se dodaje, da je potrebno širenje mreže predstavništava u svim zemljama gdje postoji mogućnost za uspostavljanje jačih privrednih, kulturnih i drugih veza u najboljem interesu RS.

-U skladu s tim, svojevremeno je razmatrana mogućnost otvaranja predstavništva u Zagrebu, ali se od te ideje odustalo prije nekoliko godina. Međutim, kako rad Ministarstva vanjskih poslova BiH i diplomatsko-konzularne mreže ne donosi nikakvu korist RS, već često radi na umanjenju značaja njenih institucija, koncept predstavništava se pokazao kao ključan za kreiranje i komuniciranje stavova RS u inostranstvu – kaže se u saopćenju.

Rezultati rada predstavništava, naročito u pogledu jačanja institucionalne i privredne saradnje, za RS su, tvrdi se, mnogo značajniji od aktivnosti cjelokupne mreže diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH u svijetu, čiji je budžet neuporedivo veći i mjeri se desetinama miliona KM.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Vlada Županije Posavske: Za zaštitu okoliša 430.000 KM, sanaciju cesta 599.000 KM

Sjednica Vlade FBiH danas u Mostaru

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'