Bosna i Hercegovina     | 09.04.2018. 16:37 |

Drugi sastanak radi ocjene i smjernica u programu "Horizontal Facility"

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. aprila (FENA) - U okviru zajedničkog programa Evropske unije i Vijeća Evrope "Horizontal Facility za zapadni Balkan i Tursku", u Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine sutra će biti održan drugi sastanak radi ocjene postignutih rezultata i davanja  smjernica za daljnje provođenje aktivnosti iz ovog programa u BiH.

Cilj trogodišnjeg programa “Horizontal Facility” je pomoći vlastima u jugoistočnoj Evropi u usklađivanju s evropskim standardima u trima ključnim oblastima - osiguranju pravde, suzbijanju korupcije, privrednog i organiziranog kriminala, sprečavanju diskriminacije i zaštiti prava ranjivih grupa.

Sastanak će otvoriti Almir Šahović, pomoćnik ministra za multilateralne odnose u Ministarstvu vanjskih poslova, Pilar Morales, šefica odjela za programe ureda Generalnog programskog direktorata Vijeća Evrope i Melvin Asin, šef Sekcije saradnje u Delegaciji Evropske unije u BiH.

Pisustvovat će predstavnici partnerskih institucija direktno uključenih u realizaciju tog zajedničkog programa Evropske unije i Vijeća Evrope, kao što su ministarstva pravde na državnom i entitetskom nivou, Institucija ombudsmena za ljudska prava, ministarstva za ljudska prava i izbjeglice i civilnih poslova BiH.

U Bosni i Hercegovini trenutno se provode četiri projekta u okviru programa 'Horizontal Facility' vrijedna 2, 7 miliona eura: Jačanje mahnizama zaštite ljudskih prava pritvorenih i zatvorenih osoba, Jačanje kapaciteta Institucije ombudsmana za ljudska prava u borbi protiv diskriminacije, Kvalitetno obrazovanje u multietničkim društvima i Jačanje zaštite nacionalnih manjina.

'Horizontal Facility za zapadni Balkan i Tursku' najavili su 11. aprila 2016. godine generalni sekretar Vijeća Evrope Thorbjørn Jagland i komesar Evropske unije za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn kao novu inicijativu za saradnju u cilju podrške jugoistočnoj Evropi i Turskoj u njihovim nastojanjima za usklađivanje s evropskim standardima.

To je trogodišnji program (maj 2016. - maj 2019.) koji se fokusira se na tri teme: osiguranje pravde, suzbijanje korupcije, privrednog i organizovanog kriminala; sprječavanje diskriminacije i zaštita prava ranjivih grupa. Program ima budžet od 25 miliona eura, od čega je 20 miliona eura obezbijedila Evropska unija, a pet miliona Vijeće Evrope.

Kroz Horizontal Facility će Evropska unija i Vijeće Evrope pomoći korisnicima u jugoistočnoj Evropi i Turskoj da se prilagode standardima Vijeća Evrope i legislativi Evropske unije kroz komplementarni dvostruki pristup tehničke saradnje i pružanja ekspertize.

Horizontal Facility se oslanja na jedinstvene metode rada Vijeća Evrope, pri čemu su aktivnosti tehničke saradnje skrojene na osnovu zaključaka i preporuka nadzornih tijela Vijeća Evrope, koje ističu oblasti u kojima su potrebna poboljšanja u zakonodavstvu i politikama korisnika, a koje je potrebno uskladiti sa standardima organizacije.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Skupština KS o dodjeli javnih priznanja Kantona Sarajevo

Skupština KS sutra o dodjeli javnih priznanja Kantona Sarajevo

Nović učestvovao u Rimu na drugom sastanku Konvencije za jačanje CEI

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta