Bosna i Hercegovina     | 09.04.2018. 14:47 |

Čović: HNS BiH odbacio sve pristupe koji mijenjaju Ustav

FENA Zorana Pavković

MOSTAR, 9. travnja (FENA) -  Predsjednik HNS-a i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović kazao je nakon današnje sjednice Predsjedništva HNS-a BiH u Mostaru kako HNS odbacuje sve pristupe koji mijenjaju Ustav, derogiraju poziciju dvodomnog parlamenta, te da HNS ostaje pri stavu kako legitimno predstavljanje nema alternative.

 Vezano za prijedlog stranaka SDA, SDP, SBB i DF, Čović je istaknuo kako je HNS-ov stav da se osigura legitimno predstavljanje konstitutivnih  naroda te da će u razgovorima s međunarodnim predstavnicima, koji će se voditi u iduća dva do tri dana, taj stav njima obrazložiti s jasnim opredjeljenjima.

 - Ali s obzirom na to da smo u vremenskoj stisci,  jasno je da se oko toga ne može više ništa raditi jer je ostalo još oko mjesec dana – kazao je Čović novinarima.

 Na upit je li još optimist u pogledu izmjene Izbornog zakona,  Čović je istaknuo kako je i dalje optimist te da će učiniti sve da dođe do izmjena , ali da je  realno mala vjerojatnost da će se nešto dogoditi.

 - Ove političke spinove iz Sarajeva doživljavam kao političke spinove  - istaknuo je Čović, naglasivši  kako je to velika šteta za BiH jer se „uvelike BiH udaljava od normalnog funkcioniranja i jedne normalne buduće europske zemlje“.

  Po Čovićevim riječima,  trebalo se zajednički dogovarati a trenutno su stranke grupirane u tri strane: bošnjačke stranke imaju jedno stajalište pristupu Izbornog zakona, hrvatske stranke drugo stajalište, a srpske treće.

 - Treba što žurnije sjesti i vidjeti imali li ikakvog pomaka i je li moguće napraviti neki  dogovor – kazao je Čović.  Dodao je nije do HDZ-a BiH kada je riječ o zajedničkim sastancima s drugim strankama .

- Što se tiče zajedničkog izlaska na izbore, 9 od 10 stranaka koje su nazočile na Predsjedništvu HNS-a BiH izjasnilo se o zajedničkom izlasku na izbore na svim razinama gdje je ugroženost Hrvata zbog  svoje brojnosti u odnosu na druga dva naroda izložena. Tu mislimo na razinu BiH, dva entiteta i sve županijska područja  gdje nismo brojni – kazao je Čović.

  Što se tiče HDZ-a 1990, Čović je naveo kako je stav te stranke da će samostalno izaći na izbore, te da ostaje mogućnost da se dogovara o legitimnom predstavljanju

-  To bi značilo da se oko Predsjedništva možemo dogovarati i oko predstavnika u RS-u – kazao je Čović.

(FENA)
Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 215

Vezane vijesti

Čović čestitao izbornu pobjedu predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću

Poziv na press konferenciju povodom kampanje 'Ne zatvarajmo oči. Zaštitimo djecu na internetu'

HNS BiH osudio „nerealne, maksimalističke zahtjeve“ političkih aktera

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta