Bosna i Hercegovina     | 09.04.2018. 11:36 |

Sastanak delegacija PSBiH i Kuvajta: Velika šansa u oblasti turizma

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 9. aprila (FENA) - Delegacija parlamentarne Grupe prijateljstva Nacionalne skupštine Kuvajta razgovarala je danas u Sarajevu s članovima Kolegija Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i članovima Grupe prijateljstva BiH za Afriku i zemlje Bliskog Istoka.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Safet Softić je nakon sastanka izjavio novinarima da su goste informirali o stanju u BiH, te da je ovo bila prilika i da se istaknu mogućnosti kako, inače dobre prijateljske odnose dvije zemlje, podići na viši nivo.

- U razgovoru s gostima čuli smo da je jako velika šansa u oblasti turizma. U posljednje dvije godine oko 25 hiljada turista je bilo u posjeti BiH - kazao je Softić, napomenuvši da postoji i avio-linija iz Sarajeva za Kuvajt.

Naveo je da su od gostiju iz Kuvajta čuli i određene probleme koji se tiču pitanja vlasništva stranih državljana u BiH. Ocjenio je da to uistinu jeste važno pitanje koje je u fazi rješavanja.

- Naši gosti su ponudili neke modele koji bi bili mogući kao rješenje za što veću mogućnost investicija kuvajtskih državljana u BiH - kazao je Softić, dodajući da je Kuvajt veliki prijatelj BiH, te jedan od većih investitora u našoj zemlji.

Po njegovim riječima, poznate su investicije Fonda za ekonomski razvoj iz Kuvajta koji je već imao jednu investiciju u izgradnju Koridora Vc, u iznosu od nekih 30 miliona, a u fazi potpisivanja ugovora je još jedan iznos od 40 miliona eura koji je predviđen također za Koridor Vc.  

Softić kaže da su tokom razgovora čuli da su u potpunosti za bosanskohercegovačku stranu otvorena vrata za sve projekte koji bi eventualno bili pripremljeni i koji bi bili dostavljeni ovom Fondu. Ocijenio je da je to velika šansa koju bi BiH trebalo da iskoristi.

- Što se tiče otvorenih pitanja koja se tiču pitanja vlasništva, poznato je da državljani Kuvajta ne trebaju vize za BiH za boravak do 90 dana i to je velika šansa za povećanje turizma. Ali zajednički smo ocijenili da je rješenje vjerovatno u formiranju zajedničkog komiteta između Vlade Države Kuvajt i Vijeća ministara BiH, koje je već u proceduri, koji bi trebao da otklanja barijere koje stoje ispred nas - kazao je Softić.    

Izrazio je uvjerenje da će bilateralna privredna, ekonomska saradnja u narednom periodu biti još veća i značajnija nego što je to do sada bilo.

Predsjedavajući parlamentarne Grupe prijateljstva Nacionalne skupštine Kuvajta Waleed Al-Tabtabaie je kazao da Kuvajt podržava ulazak BiH u Evropsku uniju.

- Imamo iste emocije prema svim narodima u BiH. Investicije koje dolaze iz Kuvajta, pogotovo na državnom nivou, želimo da pokrivaju područje čitave BiH. Naša ruka je ispružena za saradnju prema svima - istaknuo je Al-Tabtabaie.

Naveo je da se u posljednjih pet godina broj turista iz Kuvajta u BiH povećao više puta, te da želja za investiranjem u BiH konstantno raste u ekonomskom sektoru u državi Kuvajt.     

- Stoga bi željeli da uputimo molbu Parlamentarnoj skupštini BiH i svim nivoima vlasti da dodatno olakšaju pristup investitora iz Kuvajta u BiH i da pitanje vlasništva nad nekretninama riješe u što kraćem roku - naveo je Al-Tabtabaie.

Podsjetio je da postoji direktna avio-linija između Kuvajta i BiH, ocijenivši da će to dodatno ojačati odnose po pitanju trgovinske razmjene i turizma.

- Želimo da se proizvodi iz BiH izvoze u Kuvajt. Voljeli bi da i ljudski kadar pronađe svoja radna mjesta u Kuvajtu. Medicinsko osoblje u BiH je veoma iskusno i voljeli bi da ta iskustva razmijene s nama. Također, voljeli bi da se okoristimo iskustvom građevinskog sektora u BiH. Želimo da postanemo blizanci sa BiH. Ne mogu riječima objasniti moj osjećaj kad se nalazim u BiH, jednostavno ovdje se osjećam tako lijepo - kazao je Al-Tabtabaie.

Predsjedavajući parlamentarne Grupe prijateljstva Nacionalne skupštine Kuvajta Waleed Al-Tabtabaie s delegacijom boravi u višednevnoj službenoj posjeti Bosni i Hercegovini. 

USKORO VIDEO

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Odbor za žalbe građana PSBiH prihvatio dvije prijave građana

Članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova razgovarali s predstavnicima GIZ-a

Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH u Briselu na plenarnom zasjedanju COSAC-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo