Ekonomija     | 09.04.2018. 11:04 |

Održan prvi sastanak zeničke Radne grupe za implementaciju Projekta LIFE

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. aprila (FENA) - Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović donio je Rješenje o formiranju radne grupe u skladu s Ugovorom o saradnji između Grada Zenica i Međunarodne finansijske korporacije iz Grupacije Svjetske banke (International Finance Corporation - IFC), radi implementacije Projekta privlačenja investicija i poboljšanja poslovnog okruženja na lokalnom nivou - LIFE.

Za članove Radne grupe imenovani su savjetnica Gradonačelnika za pravna pitanja (u svojstvu šefa Radne grupe), šefica Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj (u svojstvu koordinatorice Radne grupe), predstavnici gradskih službi i predstavnik Privrednog savjeta Grada Zenica.

Zadatak grupe je učešće u postupku reforme administrativnih postupaka na nivou Grada radi kvalitetnijeg pružanja usluga građanima i privrednim subjektima, unaprjeđenja uvjeta, smanjenja rizika i troškova poslovanja.

Projekat LIFE se sastoji od tri komponente: reforme regulatornog okvira, jačanja transparentnosti i podrške radu s investitorima.  

Radi poduzimanja konkretnih aktivnosti na realizaciji Projekta LIFE, u gradskoj upravi je održan sastanak članova Radne grupe i eksperata IFC-a, koji će zajedno raditi na identifikaciji prilika za smanjenje administrativnog opterećenja na privredu u Zenici, a poseban fokus će se staviti na treću komponentu projekta, a to je rad s investitorima i podrška unapređenju kapaciteta u radu s investitorima.

Kada je u pitanju podrška radu s investitorima prioritetne aktivnosti se odnose na izgradnju funkcionalne baze podataka koja je neophodna za rad s investitorima, izradu novog investicijskog profila Grada Zenice, servisiranje investitora, postinvesticijsku podršku, uspostavu liste poticaja radi kvalitetnog i pravovremenog informisanja postojećih i potencijalnih investitora o poticajima, te jačanje dijaloga s privatnim sektorom. 

Na sastanku je dogovoren plan rada i dinamika realizacije projektnih aktivnosti.

Međunarodna finansijska korporacija - IFC, članica Grupacije Svjetske banke, provodi Projekat LIFE u Zenici uz finansijsku podršku Britanske ambasade u Bosni i Hercegovini, saopćeno je.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Nović učestvovao u Rimu na drugom sastanku Konvencije za jačanje CEI

Sastanak Nikšića i Isaka - Vjerujemo u zakonit i ispravan rad svih institucija

SNSD sa HDZ-om BiH i Trojkom saglasan da se Izborni zakon uputi u parlamentarnu proceduru (VIDEO)

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta