Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 09.04.2018. 10:26 |

Magazinović govornik na međunarodnom skupu o sprečavanju izbornih nepravilnosti

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. aprila (FENA) - Poslanik u Parlamentarnoj skupštini (PS) BiH i predsjednik Glavnog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Saša Magazinović obratit će se na međunarodnom skupu o temi "Zloupotreba javnih resursa u izbornom procesu: ključni izazov za demokratske izbore", gdje će na prvom panelu informirati o posljednjim dešavanjima u vezi narušavanja povjerenja u izborni proces te aferama u vezi s izbornim procesom koje potresaju BiH.

Ovaj dvodnevni događaj, koji počinje sutra u Tirani, zajedno organiziraju PS Vijeća Evrope, Kongres lokalnih i regionalnih vlasti i Venecijanska komisija.

Magazinović će također govoriti o pokušajima sprječavanja usvajanja izmjena Izbornog zakona kojima je predviđena temeljita kontrola izbornog procesa uvođenjem skenera i video nadzora biračkih mjesta te političkom uticaju na Centralnu izbornu komisiju (CIK) BiH, kao instituciju zaduženu za provedbu izbora, ali i nepravilnostima u radu ove institucije.

Kao dugogodišnji član bosanskohercegovačke delegacije u PS Vijeća Evrope, Magazinović će iznijeti svoje mišljenje o tome na koji način međunarodne institucije mogu pomoći da se spriječe izborne krađe u BiH te informirati o inicijativi za formiranje nezavisnog tijela za provedbu izbora, imajući u vidu da je CIK zbog aktivnosti dijela njenih članova u potpunosti izgubila povjerenje velikog broja učesnika izbornog procesa.

Osim navedenog, govorit će i o saradnji političkih stranaka u kontekstu kontrole izbora i sprječavanja "prekrajanja" volje građana.

Moderator panela na kojem će govoriti Magazinović je potpredsjednik PS Vijeća Evrope Roger Gale, koji je istovremeno i predsjednik Monitoring komiteta i izvjestilac za BiH.

Ostali panelisti su član Venecijanske komisije Richard Barrett, član Vijeća za demokratske izbore Stewart Dickson, direktor Albanskog instituta za političke studije Afrim Kasniqi te članovi Komiteta za izbornu reformu Bledar Cuci i Oerd Bylykbashi, koji su i članovi albanskog parlamenta.

Učesnici ovog događaja su članovi PS Vijeća Evrope i Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti, parlamenarci iz BiH i Albanije, članovi i eksperti Venecijanske komisije, predstavnici misija OSCE i Delegacije Evropske unije u BiH i Albaniji, predstavnici nevladinih organizacija, razvojnih institucija, eksperti i istraživači, predstavnici fakulteta političkih nauka i predstavnici medija.

Vijeće Evrope je do sada posmatralo više od 210 parlamentarnih i predsjedničkih izbora od 1989. godine, a u nekim od misija posmatranja izbora i aktivnostima u vezi s izbornim procesima, učestvovali su i poslanici iz BiH, kao članovi PS Vijeća Evrope, među kojima i Magazinović, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću i marketing SDP-a. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Magazinović: Glasat ću na osnovu ubjeđenja da svi građani Kosova zaslužuju mogućnosti koje daje Vijeće Evrope

Priština dobila zeleno svjetlo: Prihvaćena preporuka da Kosovo bude primljeno u Vijeće Evrope

Evropski komesar Didier Reynders kandidat za generalnog sekretara Vijeća Evrope

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'