Svijet     | 08.04.2018. 22:25 |

Sirija - Autobusi ušli u Dumu, počinje evakuacija

FENA Internet

DAMASK, 8. aprila (FENA) - Ruska vojska je saopćila da su borbe u sirijskom gradu Dumi obustavljene i da je konvoj autobusa ušao u grad kako bi evakuirao pobunjenike i njihove porodice.


Šef ruskog Centra za pomirenje u Siriji, general Jurij Jevtušenko rekao je da je ruska vojska postigla dogovor s pobnjeničkom frakcijom Džaiš al-islam (Armija islama) da povuče iz Dume oko 8.000 boraca i oko 40.000 članova njihovih porodica.

Jevtušenko je naveo da je 100 autobusa ušlo u Dumu kako bi evakuacija počela. 

Pobunjenici su pristali na evakuaciju pošto su snage sirijske vlade tri dana intenzivno bombardirale Dumu, posljednje pobunjeničko uporište u Istočnoj Guti kod Damaska. 

Jevtušenko je oštro odbacio tvrdnje aktivista i spasilaca da je sirijska vlada u jučerašnjem bombardovanju Dume upotrijebila otrovni gas i te navode nazvao "još jednom podvalom". 

Poslije tvrdnji da je u jučerašnjem bombardiranju Dume od otrovnog gasa stradalo najmanje 40 osoba, SAD i druge zapadne zemlje osudile su sirijski režim zbog upotrebe hemijskog oružja. Sirija i njen saveznik Rusija odbacuju te optužbe, prenosi B92.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Najviši sirijski vojni zvaničnik na suđenju u Švedskoj pod optužbama za ratne zločine

Iran najavljuje odlučan odgovor nakon izraelskog napada na konzulat u Damasku

Šest mrtvih u izraelskom napadu na iranski konzulat u Damasku

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'