Kultura     | 08.04.2018. 13:00 |

Predstavljanje trećeg romana Edina Krehića sutra u okviru Modula Memorije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. aprila (FENA) - "Nisam te se nagledao" naziv je trećeg romana savremenog bh. pisca Edina Krehića koji će biti predstavljen u ponedeljak, 9. aprila u Bošnjačkom institutu, u okviru ovogodišnjeg programa Modul Memorije Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

O knjizi će govoriti Aleš Kurt, Vahidin Preljević i Nihad Kreševljaković, dok će u muzičkom dijelu nastupiti Adema Pljevljak Krehić (sopran) i Aida Mušanović Arsić (klavir).

Edin Krehić je nagrađivan za romane, drame i pripovijetke. Napisao je scenarij za kratki igrani film "Ludwig von Sarajevo" režisera Reshada Strika, ujedno Krehićevog izdavača,  nagrađen u septembru ove godine na međunarodnom filmskom festivalu u Beogradu. Film je prikazan na Sarajevo Film Festivalu, te u Beču, Istanbulu…

Film "Ludwig von Sarajevo" bit će prikazan u okviru predstavljanja nove Krehićeve knjige.

Prvijenac "Čuvaj se" objavljen je u tri izdanja, a potom i na arapskom tržištu. Roman "Jednog dana doći ću, oče" ponio je "Plaketu Ajvatovice" i očekuje se treće izdanje.  

U romanu "Nisam te se nagledao" Krehić donosi priču o Brigitte Anderson, prelijepoj Dankinji ravne plave kose i ogromnih modrih očiju, koja odrasta u porodici diplomata. Berlin, Rijad, Rim, Pariz..., najbolje škole, bazeni za pravilan razvoj tijela, privatni časovi klavira...Pred njom je svijetla budućnost. No, ona izabire posve drugačiji put...

Ron de Vrij nema svijetlu budućnost, iako je i on dijete poznatog diplomate. Ali, začeto preljubom. Odrasta u džungli sirotišta u Holandiji. Roditelji i zemlja rođenja su mračna tajna. Postaje vojnik i službuje diljem krvavog svijeta, gdje spoznaje da "gdje god miriše na novac, priliku dobijaju oni što već imaju novac ili jake veze. Većina je iskoristi... Gdje god miriše na smrt, priliku dobija sirotinja. Većina je iskoristi".

Doktorica Selma Pozder otkriva nove metode u liječenju anemije pa se za nju nadmeću najbolje bolnice. Učitelj Srebren Pozder uvodi inovacije u nastavu te dobija pozive za postavljenje u državna ministarstva. Ali, njih dvoje samo žele skladan brak, dijete i mir. Da li je mir ikada moguć?

Brigitte Anderson, Ron de Vrij, Srebren i Selma Pozder - njihovo suočavanje desiće se u mjestu koje će dramatično izbiti na naslovnice svjetskih medija…

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Roman Edina Krehića 'Znaš li Nunu Montiljo?' o ljudima koji su se spremni žrtvovati za pomoć drugima

Krehić: Srebrenica je bila mjesto susreta kultura, danas opomena čovječanstvu

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!