Bosna i Hercegovina     | 08.04.2018. 10:28 |

Mahmutbegović: Romska manjina trpi nepravdu u brojnim zemljama svijeta

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. aprila (FENA) - Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović uputila je čestitku pripadnicima romske populacije u BiH u povodu 8. aprila, Svjetskog dana Roma, uz želje da ovaj dan koji se obilježava kao dan romske kulture i identiteta, provedu u radosti, miru i ljubavi, u krugu svojih porodica i prijatelja.

Mahmutbegović u čestitki navodi da je ovo prilika da se podsjeti kako je romska zajednica, iako je jedna od najvećih nacionalnih manjina u Evropi, često izložena diskriminaciji. Nikako, smatra ona, ne smijemo zaboraviti da su Romi narod jedinstvene povijesti i kulture ali uprkos svemu tome, svjedoci smo da trpe nepravdu u brojnim zemljama svijeta te se, uprkos  nastojanjima, njihov položaj nije bitno promijenio.

- Izuzetno je važno da se svi zajedno borimo i zalažemo za unapređenje položaja svih građana romske nacionalnosti i u Bosni i Hercegovini, te da zajednički ustrajemo na putu ostvarivanja njihovih ljudskih i manjinskih prava, posebno prava na dostojanstven život, obrazovanje i rad - istaknula je ona.

Podsjeća da su posljednjih godina u BiH uspješno realizovani brojni projekti, posebno u oblasti stambenog zbrinjavanja romske populacije, naglašavajući da se na tome ne smije stati već je potrebno nastaviti nastojanja za stvaranje pretpostavki da se i druga otvorena pitanja romske populacije sistemski rješavaju.

- Zajedno trebamo raditi na i tome da se podigne svijest o stigmatizaciji Roma, kako bi se srušili zidovi predrasuda i kako bi se pomoglo aktivnije uključivanje u društvo pripadnika romske populacije - navodi se u čestitki Melike Mahmutbegović, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednice FBiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Lendo uputio ramazansku čestitku reisu Kavazoviću

Komšić: Ramazanske vrijednosti su univerzalne vrijednosti koje su u srcu svakog čovjeka

Bećirović uputio čestitku u povodu 8. marta - Međunarodnog dana žena

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo