Svijet     | 06.04.2018. 18:15 |

Zastupnica Zovko sudjelovala na zasjedanju EuroLat-a u Panami

FENA Saopćenje

PANAMA, 6. travnja (FENA) - Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko sudjelovala je ovog tjedna u Panami na zasjedanju stalnih parlamentarnih odbora Izaslanstva u Europsko-latinoameričkoj parlamentarnoj skupštini (EuroLat).

EuroLat parlamentarna skupština nadzire pitanja koja su relevantna za građane obiju regija te daje parlamentarnu dimenziju u daljnjem razvoju strateškog partnerstva između EU-a i Latinske Amerike.

EuroLat čine četiri stalna odbora i jedna radna skupina: Odbor za politička pitanja, Odbor za održivi razvoj, Odbor za socijalna pitanja i Odbor za ekonomsku politiku te Radna skupina za sigurnost, organizirani i transnacionalni kriminal i terorizam.

Zastupnica Zovko sudjelovala je na sjednici Odbora za održivi razvoj EuroLata, čija je članica, a na kojoj se raspravljalo o izvješćima o učinkovitoj implementaciji Agende 2030 za održivi razvoj, teritorijalnoj koheziji i prekograničnoj koordinaciji u EU i Latinskoj Americi o cirkularnoj ekonomiji.

Na zasjedanju ostalih odbora EuroLat-a raspravljalo se o suradnji između EU-a i latinoameričkih država u području kaznenog pravosuđa, borbe protiv organiziranog kriminala, borbi protiv nejednakosti poticanjem socijalne kohezije, suradnji na području avijacije i sigurnosti zračnog prometa, trenutačnom stanju pregovora o slobodnoj trgovini između EU-a i Mercosura. Osim toga, raspravljalo se o važnosti sudjelovanja civilnog društva u procesu političkog dijaloga, i o zaštiti radnih mjesta i stvaranju novih, s posebnim naglaskom na zapošljavanje žena i mladih.

Zastupnici su usvojili izvješća o koracima za uspostavu zajedničkog istraživačkog prostora EU-a i zemalja Latinske Amerike i Kariba, suradnji na području avijacije i sigurnosti zračnog prometa, borbi protiv nekažnjivosti i suradnji na području pravosuđa.

Na zasjedanju u Panami okupilo se 70 članova EuroLata, 35 zastupnika Europskog parlamenta i 35 zastupnika latinoameričkih parlamenata, priopćeno je iz Europske pučke stranke.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Zovko o upisu spomenika univerzalne vrijednosti na UNESCO-ov popis svjetske baštine

Zovko: Odlukom Europskog vijeća BiH je trajno usmjerena na kolosijek europskih integracija

Zovko: Hrvati u zemljama bez konzularnog predstavništva imat će bržu i efikasniju konzularnu zaštitu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana