Bosna i Hercegovina     | 06.04.2018. 19:33 |

Prof. dr. Izetbegović: Od KCUS-a se može očekivati samo najbolje

FENA Saopćenje

TRAVNIK, 6. aprila (FENA) - Direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) prof. dr. Sebija Izetbegović bila je večeras predavač na tribini "Menadžment zdravstvenog sistema, prednosti i nedostaci", koja je održana u Travniku u povodu 7. aprila, Svjetskog dana zdravlja.

Po dolasku u Travnik prof. Izetbegović dočekali su načelnik Općine Travnik, Admir Hadžiemrić, premijer SBK Tahir Lendo, pptpredsjednica Federacije BIH Melika Mahmutbegović i predsjednica Asocijacije žena SDA BiH Senija Bubić. Načelnik Općine Travnik, Admir Hadžiemrić zaželio je dobrodošlicu prof. Izetbegović i zahvalio se na trudu za unapređenje zdravstva.

- Veoma smo zahvalni na svemu što radite za pacijente. Naši sugrađani veoma pohvalno govore o KCUS. Kažu tretiraju ih s posebnom pažnjom i ljubaznošću. KCUS je najveća ustanova i samim tim adresa svima nama u slučaju bolesti - kazao je Hadžiemrić.

Premijer SBK Lendo kazao je da se o napretku KCUS mnogo govori, te čestitao prof. Izetbegović na ostvarenim rezultatima. Naveo je da je poznato da prof. Izetbegović podržava reformu zdravstva i ulaže veliki trud u unapređenje zdravstenih usluga.

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović, obraćajući se prisutnima na tribini u Centru za kulturu Travnik, kazala je kako prepuna sala potvrđuje još jednom činjenicu da je SDA jedina politička snaga u BIH koja ima ovako respektabilan broj žena aktivnih kroz asocijacije žena Stranke demokratske akcije i Asocijacije Fatma.

- Večerašnja ali i sve ranije održavane tribine, najbolji su pokazatelj našeg jedinstva i snage jer su sale premale da bi primile sve zainteresovane građane. Ovakva slika najbolja je poruka svima jer govori više od riječi o tome šta jeste i koliko je snažna SDA - poručila je Mahmutbegović.

Istaknula je kako živimo u vremenu izuzetno složenih prilika na globalnom i regionalnom nivou, koje se direktno i indirektvo održavaju i na stanje u Bosni i Hercegovini.

- Svjedoci smo izazova i iskušenja koji su svakodnevno pred nama, a ogledaju se kroz stalne dugogodišnje pritiske na jedinstvenost, cjelovitost, suverenost BiH, njen integritet i opstanak. Svjedoci smo izazova i iskušenja koji su u ovom trenutku pred državom BiH, pred SDA i pred nama svima. Svjedoci smo stalnih tenzija, pritisaka i huškačke retorike sa vrijeđanjem i omalovažavanjem države BiH i nas Bošnjaka od strane rukovodstva manjeg bh. entiteta. Svedoci smo pokušaja i da se kroz nametanje izbornog zakona koji je u interesu jedne političke stranke uvede dodatna diskriminacija Bošnjaka i Hrvata u kantonima gdje su manje zastupljeni, sprječavajući im pravo da budu birani i izabrani, i pokušaja da se na taj način uvode treći entitet. Pritisci i tenzije posebno su naglašeni u posljednje vrijeme obzirom da je izborna godina. Svjedoci smo također da su građanske stranke, stranke tzv. ljevice, u fokus svog djelovanja stavile rušenje takozvanih nacionalnih stranaka, naravno pri tom misleći na SDA. Svi udari su upereni najviše u SDA jer te stranke i postoje i djeluju samo na onim prostorima gdje su Bošnjaci većina i zato što SDA vide kao jedinog pravog protivnika - kazala je Mahmutbegović.

Smatra da ti napadi nisu nimalo slučajni.

- Oni su orkestrirani, koordinirani i dobro vodjeni od strane protivnika BiH jer je poznato da SDA je jednako BH. Rušenje Stranke demokratske akcije i njeno slabljenje idu na ruku protivnicima BiH jer znaju da će sa oslabljenom SDA oslabiti i država i da će na taj način najbolje i najlakše ostvariti svoje ciljeve koji su nama odavno dobro poznati. Međutim, zaboravili su da je SDA i do sada iz svih bitaka izlazila kao pobjednik a tako će biti i sada jer je SDA više od stranke, više od pokreta. Ona je za nas ideja, država, identitet i naš opstanak - kazala je, između ostalog, Mahmutbegović.

Prof. dr. Izetbegović, čije je izlaganje praćeno velikim pljeskom, naglasila je da se menadžer bavi cjelokupnom problematikom ustanove koju vodi.

- Kad je u pitanju KCUS, ja nisam jedina koja vodi ovu ustanovu. Ja imam direktore disciplina koji mi pomažu. Mi se zajednički brinemo za KCUS. Velika je to ustanova - navela je.

Po njenim riječima, kupljeni su novi aparati, linearni akcelerator, magnet, multi fast ct. 

- Vratili smo 81 milion KM duga i iskoračili smo 20 godina unaprijed - poručila je.

Kazala je da nisu istinite priče onih koji ne misle dobro zdravstvu o tome da se dugovi vraćaju na račun pacijenata.

- Motiv da dođem u KCUS bio je da se popravi situacija. Ja sam znala u šta se upuštam. Do dolaska na KCUS imala sam dovoljno iskustva u upravljačkim strukturama. Velike promjene smo napravili na KCUS. Po odlasku iz Opće bolnice ostavila sam ih 1,7 miliona KM u plusu. Željela sam pokazati da su žene SDA prisojne, vrijedne, inteligentne... - rekla je prof. Izetbegović.

Najavila je da se od KCUS-a može očekivati samo najbolje.

- Naša je zadaća da budemo stručni, ljubazni i da se naši pacijenti vrate zdravi svojim porodicama nakon liječenja na KCUS-u. Ja zaista kontroliram rad KCUS-a. Vodim računa o organizaciji. Želim zdravstveni sistem u kojem postoji kontrola. Vodim računa o organizaciji. Želim zdravstveni sistem u kojem postoji kontrola. Zaustavili smo korupciju. Sve dobavljače plaćamo redovno. Sve se radi po zakonskoj proceduri - rekla je.

Kazala je da njen put nije bio lagan, ali da je borac i da uvijek teži ka višim i boljim ciljevima.

- Bitno je da omogućimo bolje zdravstvo našim građanima i mogućnost zaposlenja mladim ljudima. Liste čekanja smo uspješno skratili, a veliki broj ih eliminisali. Uštede se mogu napraviti ispravnom reformom zdravstva, a također zaposliti i novi kadrovi - ocijenila je.

Kazala je i da je dala podršku zdravstvenim radnicima koji su tražili zaštitu na radu, jer je činjenica da su zdravstveni radnici u određenim situacijama ugroženi, a da Ljekarska komora u ranijem sastavu nikad nije tražila zaštitu zdravstvenih radnika.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

FMON - Bibliotekama u Novom Travniku i Travniku darovana naučna i stručna literatura

Veleposlanik Velike Britanije posjetio Središnju Bosnu (VIDEO)

Manifestacija 'Dani šejha Abdulvehaba Ilhamije Žepčaka 2023' počinje u petak i traje do 22. prosinca

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'