Bosna i Hercegovina     | 06.04.2018. 16:28 |

Mjerenjem šećera u krvi počelo obilježavanje Svjetskog dana zdravlja (VIDEO)

FENA Hana Imamović

TUZLA, 6. aprila (FENA) - Mjerenjem krvnog pritiska i šećera u krvi u Tuzli je počelo obilježavanje Svjetskog dana zdravlja kada su uposlenici i volonteri Crvenog križa Grada Tuzle davali savjete građanima o zdravim životnim navikama i educirali ih o pravovremenoj reanimaciji i pružanju prve pomoći.

Ovogodišnji slogan obilježavanja Svjetskog dana zdravlja je "Univerzalna zdravstvena pokrivenost: svako i svugdje" što znači da svako i svugdje treba imati pristup kvalitetnim zdravstvenim uslugama, bez suočavanja s finansijskim poteškoćama.

Uposlenici i volonteri Crvenog križa Tuzle obilježavanje ovog značajnog dana posvetili su hroničnim nezaraznim bolestima i to povišenom krvnom pritisku, šećernoj bolesti i grupi metaboličkih poremećaja.

- Taj metabolički sindrom predstavlja prisustvo tri od pet simptoma, a to su visok krvni pritisak, visok šećer u krvi, povišene masnoće, snižen HDL holesterol i povećan obim struka - pojasnila je koordinatorica za zdravstvo pri Crvenom križu Grada Tuzle Alma Atić.

Da bi bili zdravi potrebno je od najranije dobi razvijati zdrave životne navike. Prevencija bolesti novog doba osigurava se prvenstveno zdravom ishranom, redovnom tjelovježbom i odsustvom stresa.

Odgovorna sestra za njegu pri Crvenom križu Tuzla Esmina Musić kazala je da je kod većine građana čije su zdravstveno stanje danas provjeravali nivo šećera u krvi u normalnim granicama.

- Kod građana koji su šećeraši bude povišen nivo šećera u krvi što znači da ne uzimaju redovno terapiju - kazala je Musić, upozoravajući ove pacijente da terapiju moraju uzimati redovno, kao i da moraju uvijek doručkovati te jesti pet puta dnevno.

Obilježavanje Svjetskog dana zdravlja nastavlja se sutra obukom iz prve pomoći za uposlenike iz nekoliko apoteka s područja Tuzle.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1626

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1jzw8yS_L_0HPQpyjztTiN87Fm0qMPE2h?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Obilježavanje Svjetskog dana zdravlja - Zdravlje je temeljno pravo svakog čovjeka

U Goraždu obilježen Svjetski dan zdravlja

Obilježen Svjetski dan zdravlja u Kantonu Sarajevo

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana