Regija     | 06.04.2018. 15:59 |

Slovenski političar dobio prijetnje smrću jer se protivio priznanju Palestine?

FENA Agencije

LJUBLJANA, 6. travnja (FENA) - Slovenski političar Jožef Horvat izjavio je u petak da je na elektronsku adresu svoje stranke primio anonimne prijetnje smrću, a navodno su mu zaprijetili oni koji ga smatraju odgovornim što Slovenija, unatoč inicijativi Cerarove vlade na odlasku, nije priznala nezavisnu palestinsku državu.

 Horvat, koji je član demokršćanske Nove Slovenije (NSI) i predsjednik parlamentarnog odbora za vanjske poslove, kazao je u petak novinarima da je prijetnje smrću dobio jer ga pošiljatelj prijetnje smatra odgovornim što je došlo do zastoja u priznanju Palestine.

Prijetnje sam prijavio policiji koja ih smatra ozbiljnima, kazao je Horvat, dodavši da se ne smatra odgovornim za događaje koji su doveli do blokiranja odluke o priznanju.

Horvat je kao predsjednik vanjskopolitičkog odbora zadnjih dana vodio nekoliko sjednica s tom temom, koje su se prekidale i ponavljale zbog nedostatka kvoruma. Za odlučivanje o tome treba li o priznanju biti održana posebna sjednica parlamenta nije bilo suglasja pa ju je na kraju sazvao predsjednik parlamenta Milan Brglez, ali je u petak ipak otkazana, prenosi Hina. 

Horvat priznaje da je suzdržan u pogledu toga bi li potez Slovenije s priznanjem Palestine u sadašnjem trenutku koristio Palestincima ili slovenskoj politici, ali kaže da je protiv priznanja bio isključivo zato jer vlada parlamentarcima nije iznijela svoj jasan prijedlog, što bi po zakonu morala učiniti, tako da za glasovanje u parlamentu nije bilo pravih pretpostavki.

Kako navode slovenski mediji, za priznanje Palestine najviše se zalagao ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, koji je to i obećao prije tri i pol godine, a podržavao ga je i predsjednik parlamenta Milan Brglez, no nisu uspjeli postići potrebnu većinu jer je protiv priznanja u sadašnjem trenutku bilo i pola zastupnika Stranke modernog centra (SMC) koju vodi premijer u ostavci Miro Cerar.

Neki mediji prenose da je Brgleza u četvrtak, dan prije najavljene sjednice za priznanje Palestine, u zgradi parlamenta posjetio američki veleposlanik Brent Hartley, želeći ga vjerojatno upozoriti na diplomatske rizike priznanja Palestine u sadašnjim geopolitičkim odnosima te da ga je Brglez "u Putinovom stilu" pustio čekati pet minuta pred novinarima i kamerama iako je susret bio unaprijed dogovoren.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Ambasador Slovenije posjetio IDDEEEA-u - Prijateljski odnos Slovenije prema BiH

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Slovenija: Fajon pozdravila preporuku EK za otvaranje pristupnih pregovora s BiH

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!