Kultura     | 06.04.2018. 15:27 |

Otvorena manifestacija 'Grafičko proljeće u Sarajevu'

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 6. aprila (FENA) - Prvi ulični bijenale grafike "Grafičko proljeće u Sarajevu" otvoren je danas kao manifestacija koja, po riječima njenog pokretača, istaknutog bh. likovnog umjetnika Safeta Zeca, treba tek "da stane na noge“ da bi doprinijela povratku nekih od izgubljenih gradskih urbanih sadržaja i odlika, u ovom slučaju putem 'predivnog umjetničkog zanata'.

Kao eksponati na izložbi, grafike su postavljene u izlozima trgovačkih radnji u Ferhadiji i Titovoj ulici, a na platou ispred gradske tržnice Markale, studenti Akademije likovnih umjetnosti i drugi autori demonstrirali su građanima kako nastaje umjetnina u čijem je finalu grafički otisak.

Manifestaciju su pozdravili gradonačelnik Abdulah Skaka i nekadašnji direktor Venecijanskih muzeja Giandomenico Romanelli.

Umjetnik Safet Zec je naglasio da "Grafičko proljeće u Sarajevu“ treba da ima višestruku dimenziju jer se ustanovljava u gradu koji zbog njegovog živopisja posjećuju mnogi ljudi.

I kustosica Ema Mazrak je građane uputila na postavku ove karakteristične izložbe.

Ceremonija otvaranja protekla je uz živu izvedbu prigodnih melodija muzičkih klasika, a upriličena je na Dan grada Sarajeva i ponovnog otvaranja Sarajevske žičare, jednog od simbola grada čiji povratak za njegove stanovnike ima i naglašenu emotivnu dimenziju.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Počelo uređenje Trga Karla Paržika na Marijin dvoru

Glasanje u Sarajevu za parlamentarne izbore u Hrvatskoj

Međunarodni lideri turizma 6. i 7. juna u Sarajevu na samitu 'Otpornost i inovacije'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'