Bosna i Hercegovina     | 06.04.2018. 13:19 |

Dodatno unapređivati saradnju Vlade TK-a i Franjevačkog samostana

FENA Saopćenje

TUZLA, 6. aprila (FENA) - Premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović danas je upriličio prijem za predstavnike Franjevačkog samostana u Tuzli.

Bila je to prilika da fra Mario Divković i fra Franjo Ninić upoznaju premijera s radom i djelovanjem Samostana, te da se ukaže na krucijalne projekte čija je realizacija već u toku. Podcrtano je da je dosadašnja saradnja Vlade i Franjevačkog samostana Tuzli na izuzetno visokom nivou, te da je Vlada uvijek imala sluha za potrebe i projekte u kojima je su franjevci učestvovali.

- Zadovoljstvo je čuti da i fra Mario Divković našu dosadašnju saradnju ocjenjuje tako visokim ocjenama, a mi ćemo kao Vlada biti sretni da tu saradnju i dodatno unaprijedimo - rekao je premijer Suljkanović.

Kako je istaknuo fra Mario "samostan je otvoren za sve bez obzira na nacionalnost i kao takav redovno pruža podršku brojnim kulturnim i drugim manifestacijama, bez obzira na nacionalni predznak. Osim duhovne skrbi, mi se franjevci trudimo i kulturno oplemeniti društvo u kojem djelujemo, te utjecati na kulturnu izobrazbu".

Izgradnja Hrvatskog kulturnog centra "Sveti Franjo" jedan od najvećih projekata i kao takav ima ogroman značaj za budućnost i djelovanje kako Samostana, tako i cijele zajednice, rekao je Divković, te se zahvalio Vladi Tuzlanskog kantona na dosadašnjoj podršci realizaciji ovog projekta.

- HKC "Sveti Franjo", kojeg realizira Franjevački samostan u Tuzli projekat je od krucijalnog značaja za franjevce, jer već kroz svoje ime povezuje Hrvate, franjevce, kulturu i Tuzlu - naglasio je Divković.

Kada je u pitanju podrška vjerskim zajednicama u ovoj godini, premijer Suljkanović je istaknuo da ova budžetska pozicija u određenoj mjeri je i povećana u odnosu na prošlu godinu, i to su sredstva na koja vjerske zajednice mogu sigurno računati, a Vlada će pokušati da, u skladu s mogućnostima, i dodatno podrži realizaciju kvalitetnih projekata.

Osim premijera današnjem sastanku su prisustvovali ministrica pravosuđa i uprave Ivana Kulić i ministar obrazovanja i nauke Zlatan Muratović, saopćeno je iz Odjeljenja za informiranje Vlade TK-a.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Delić posjetio Franjevački samostan i razgovarao o projektima podrške starima

Tuzlanski kanton - Svim osnovcima osigurani besplatni udžbenici

Na području Hercegovačko-neretvanskog i Tuzlanskog kantona izvršena 72 inspekcijska nadzora

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta