Bosna i Hercegovina     | 06.04.2018. 13:40 |

VSTVBiH - Romi u BiH se i danas suočavaju s kršenjem njihovih osnovnih prava

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. aprila (FENA) - Iako su ostvareni brojni pomaci, s ciljem punog uključivanja Roma u sve društvene tokove, prvenstveno u kontekstu uspostavljanja zakonodavnog i institucionalnog okvira, Romi u BiH se i danas suočavaju s kršenjem njihovih osnovnih prava te je potrebno nastaviti aktivno djelovanje u tom pravcu, na svim nivoima vlasti u BiH i obezbjediti bolji pristup u ostvarivanju njihovih socijalnih, ekonomskih i kulturnih prava, saopćeno je iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, povodom 8. aprila - Međunarodnog dana Roma.

Još od 1971. godine, 8. april obilježava se kao Međunarodni dan Roma, u sjećanje na prvi Svjetski kongres Roma kada su se prvi put susreli predstavnici Roma iz 25 zemalja i osnovali Romsku uniju. Tog dana izabrani su romska zastava i službena himna i odlučeno je da se izmijene svi uvredljivi nazivi njihovog naroda sa riječju Rom što u prevodu sa romskog jezika znači čovjek. 

Međunarodni zakon o zaštiti ljudskih prava priznaje pristup pravdi bez diskriminacije. Član 8. Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima propisuje da “svako ima pravo na djelotvorna pravna sredstva pred nadležnim nacionalnim sudovima, protiv djela kojima se krše fundamentalna prava koja su mu dodijeljena ustavom ili zakonom”.

Pristup pravdi mora biti jednak i uniforman za sve građane pred sudom, a odnos nosioca pravosudnih funkcija prema svim korisnicima pravosudnog sistema mora biti jednak bez obzira na porijeklo, rasu, spol, dob, vjeru, nacionalnost, društveni ili ekonomski status.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine će u narednom periodu putem Projekta “Unapređenje efikasnosti sudova i odgovornosti sudija i tužilaca u BiH – druga faza“ kojeg finansira Vlada Švedske pristupiti realizaciji aktivnosti koje za cilj imaju pružanje podrške ranjivim grupama u ostvarivanju njihovih prava, pristupa pravosuđu i kontakta sa sudovima.

Projektne aktivnosti u ovom domenu će biti usmjerene na profesionalizaciju sudskog osoblja i razvijanje ujednačenog nivoa sudskih usluga pri radu s ranjivim grupama u kontaktu sa sudom. Kroz specijalno kreirane edukacije posebna pažnja će biti posvećena unapređenju komunikacije i postupanja nosioca pravosudnih funkcija sa ranjivim grupama, korisnicima sudova.

Takođe će se provesti sveobuhvatna analize o položaju ranjivih grupa u sistemu građanskog i krivičnog pravosuđa kao i o postojećem stanju ostvarivanja prava ranjivih grupa pred sudovima u BiH te će izraditi preporuke za unapređenje, saopćeno je iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.  

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Zvizdić: Raditi na poboljšanju životnih uslova svih Roma, a posebno djece i mladih ljudi

Jandroković: Prava Roma u Hrvatskoj su zajamčena Ustavnim zakonom

Halilagić: Dan Roma prilika da se iskaže opredjeljenje za stvaranje boljeg položaja Roma u društvu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana