Bosna i Hercegovina     | 06.04.2018. 13:24 |

SDPBiH - Smjena CIK-a je prvi korak u sprečavanju izborne krađe

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. aprila (FENA) - Socijaldemokratska partija (SDP) BiH smatra da je narušeno povjerenje građana u izborni proces i Centralnu izbornu komisiju, kao instituciju koja treba da provodi ovaj proces, nakon posljednjih afera, dostiglo svoj maksimum.

- S druge strane, snažno protivljenje SNSD-a usvajanju izmjena zakona koje podrazumjevaju uvođenje dodatne kontrole identiteta glasača, kao i uvođenje video nadzora i skeniranja glasačkih listića, kao i HDZ-ova blokada rada Doma naroda kako bi se onemogućilo usvajanje ovog zakona, jasan je znak namjere da se zadrži sadašnji izborni sistem koji obilježavaju brojne izborne nepravilnosti - saopćeno je iz SDP-a BiH.

Pored toga, dodaje se u saopćenju, uloga pojedinih članova CIK-a je „sve samo ne nezavisna i čestita i veoma opterećuje proces priprema izbora“.

- Iz svega toga i politički laici mogu izvući zaključak da se sprema velika krađa izbora koja na sve načine mora biti spriječena – tvrde u SDP-u.

SDPBiH pozdravlja okupljanje političkih stranaka u neformalnu koaliciju za fer i poštene izbore čiji je cilj spriječiti izborne krađe i zloupotrebu institucija u svrhu izborne kampanje, te je imenovalo svog predstavnika u koordinaciju ovih stranaka.

- SDP BiH smatra da pored svih aktivnosti koje će biti provedene u sprečavanju izborne krađe, prva koja treba uslijediti je smjena Centralne izborne komisije i formiranje privremene komisije za provođenje izbora. Time bi se povećala transparentnost procesa, vratilo povjerenje i smanjile zloupotrebe u interesu pojedinačnih stranaka – smatraju u toj stranci.

Pozivaju i predstavnike međunarodne zajednice da se uključe u sprečavanje izbornih krađa i prekrajanja volje građana u skladu s najvišim standardima koji vrijede u državama iz kojih dolaze i u skladu sa sličnim iskustvima iz regije“kada je formiranje nezavisnih privremenih tijela vraćalo povjerenje i građana i političkih stranaka u izborne procese“.

- SDPBiH će tražiti parlamentarnu raspravu o nedavnim aferama u čijem se središtu našla Centralna izborna komisija, a do same sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH će biti obavljene konsultacije s drugim parlamentarnim strankama i kreiran zajednički stav o narednim koracima s ciljem sprečavanja izborne krađe, te smjene CIK-a i formiranja privremenog tijela za provedbu izbora – navodi se u saopćenju SDP-a BiH.  

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Regionalna diskusija o ulozi umjetne inteligencije u izbornim procesima

CIKBiH-Za 18 političkih stranaka izrečena mjera uskraćivanja prava kandidiranja na narednim izborima

CIKBiH - Izborna administracija je nezavisna i nepristrasna u svom radu

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana