Svijet     | 06.04.2018. 12:37 |

Stotine Palestinaca pohrlile ka granici pojasa Gaze i Izraela

FENA Internet

KHUZAA, 6. aprila (FENA) - Palestinci su pohrlili u petak u šatorska naselja duž granice Izraela i pojasa Gaze, uoči, kako se Hamasovi vladari te teritorije nadaju, drugog masovnog protesta u sedmicu dana.

Dok su se izraelski vojnici i demonstranti pod vodstvom Hamasa okupljali radi novog sučeljavanja duž granične ograde, brige su porasle oko novog krvoprolića. U prošloj je sedmici ubijeno više od 20 demonstranata u izraelskoj vatri a stotine su ranjene, saopćili su zdravstveni zvaničnici u Gazi.

Neposredno prije džume, na stotine ljudi stiglo je u jedno šatorsko naselje u blizini mjesta Khuzaa.

Aktivisti planiraju da zapale što veći broj guma, u nadi da bi gusti crni dim mogao omesti vidljivost izraelskim snajperistima s druge strane granice.

Izraelske snage u jednom momentu su ispalile suzavac, koji je pao u šatorsko naselje prisiljavajući ljude da bježe.

Yehia Abu Daqqa, 20-godišnji student, kazao je kako je došao da oda počast onima koji su ubijeni u prošlosti.

- Da, postoji strah. Ovdje smo kako bismo poručili okupatoru da nismo slabi - kazao je on o riziku približavanja graničnoj ogradi.

Demonstranti su se kretali i prema ostalim logorima, među kojima je i onaj istočno od grada Gaze, gdje je visoki čelnik Hamasa Mahmoud Zahar pozdravljao masu. U njihovoj blizini, dim od zapaljenih guma uzdizao se u zrak. 

Današnji marš bit će drugi u, kako tvrde Hamasovi vladari Gaze, nekoliko sedmica protesta protiv decenijske blokade te teritorije.

Izrael optužuje Hamas da pokušava izvoditi pogranične napade pod krinkom legalnih protesta i tvrdi da će spriječiti približavanje graničnoj ogradi po svaku cijenu.

Izraelski ministar odbrane Avigdor Lieberman upozorio je demonstrante da približavanjem ogradi riskiraju vlastite živote, izazivajući osude grupa za ljudska prava koje tvrde da su takva pravila za otvaranje vatre nezakonita. 

Vodeća izraelska grupa za ljudska prava B’Tselem uputila je neuobičajen apel izrelskim vojnicima da odbiju "krajnje nezakonita" naređenja da otvaraju vatru po nenaoružanim demonstrantima.

Američki bliskoistočni mirovni posrednik Jason Greenblatt zatražio je od Palestinaca da se drže podalje od granične ograde, Greenblatt je kazao da Sjedinjene Države osuđuju "čelnike i demonstrante koji pozivaju na nasilje ili koji šalju ljude - među kojima su i djeca - na graničnu ogradu, znajući da bi oni mogli biti ranjeni ili ubijeni".

Prošlog su petka stotine mještana Gaze učestvovale u demonstracijama, od kojih su se mnogi okupili u pet šatorskih naselja postavljenih od sjevera do juga duž granice uskog priobalnog pojasa s Izraelom, od kojih se svaki nalazio nekoliko stotina metara od ograde. Manje grupe, većinom mladih ljhudi, nastavile su da se kreću prema ogradi bacajući kamenice, molotovljeve koktele i gurajući zapaljene gume, izazivajući odgovor izraelske vojske iz vatrenog oružja, prenosi AP.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

UNRWA: Neki članovi osoblja i ostali zatvorenici u Gazi bili izloženi zlostavljanju

Thomas-Greenfield: Punopravno palestinsko članstrvo u UN-u neće pomoći dvodržavnom rješenju

Izraelski tenkovi prodrli u sjever Pojasa Gaze, ubili 11 Palestinaca

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana