Bosna i Hercegovina     | 05.04.2018. 20:21 |

Tuzla - Glavni odbor SDP-a usvojio Izborni program - Plan 10

FENA Saopćenje

TUZLA, 5. aprila (FENA) - Na današnjoj sjednici Glavnog odbora Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine u Tuzli usvojen je Izborni program partije  - Plan 10, čija je izrada počela prije više od godinu, a u izradu tog dokumenta bili su uključeni i građani iz šezdesetak bh. općina.

SDPBiH smatra da je sistemsko i plansko rješavanje ključnih problema društva najefikasniji način borbe protiv retrogradnih snaga u Bosni i Hercegovini, napomenuli su u saopćenju.

Smanjenje stope siromaštva, zapošljavanje, pokretanje javnih radova i uspostava efikasnih policijskih i pravosudnih institucija, neki su od ključnih strateških ciljeva SDP-a, uz definiranje niza konkretnih mjera za njihovo ostvarenje kroz partijski Izborni program.

Glavni odbor je ovlastio Predsjedništvo SDP-a da, u skladu s odgovorima građanskih stranaka na dokument o zajedničkim predizbornim i postizbornim aktivnostima, donese odluku o prihvatanju dokumenta sporazuma. 

Članovi Glavnog odbora dali su podršku reduciranju nadležnosti Doma naroda Parlamenta FBiH i uspostavljanju pune simetrije s Vijećem naroda RS, kao i ostalim principima utvrđenim kao osnov za provedbu odluke Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića.

Pozvali su Parlament BiH da pokaže društvenu odgovornost i odlučnost u odnosu na problem višestruko kompromitirane Centralne izborne komisije (CIK) u slučaju nestanka 35 tona glasačkog materijala, čija smjena se nameće kao jedino rješenje trenutnog stanja.

Također, SDP je pozvao rukovodstvo Parlamenta Federacije BiH da što hitnije zakaže posebnu sjednicu na kojoj bi se raspravljalo o zahtjevima demobilisanih boraca, koji najavljuju nove proteste i blokade, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću SDP-a BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost SDA

Glavni odbor SDS protiv iskopavanja litijuma na Majevici, izabrani novi članovi Predsjedništva

Za predsjednika Glavnog odbora SDA izabran Safet Softić, generalni sekretar stranke Halid Genjac

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana