Bosna i Hercegovina     | 05.04.2018. 15:45 |

Ministar Crnadak na ministarskom sastanku Pokreta nesvrstanih zemalja u Bakuu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. aprila (FENA) - Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sudjeluje na ministarskom sastanku Pokreta nesvrstanih zemalja (NAM) koji se 5. i 6. aprila 2018. godine održava u Bakuu, Republika Azerbajdžan.

Na sastanku se raspravlja o načinima i mogućnostima za postizanje samoodrživog razvoja pomoću uspostave i unapređenja međunarodnog mira i sigurnosti.

Ministar Crnadak je danas prisustvovao ceremoniji otvaranja ministarskog sastanka tokom koje su se obratili predsjedavajući Generalne skupštine Ujedinjenih naroda Miroslav Lajčak i predsjednik Azerbajdžana Ilham Aliev.

Crnadak se potom, na plenarnom dijelu obratio sudionicima skupa i tom prilikom istaknuo značaj Pokreta nesvrstanih u postizanju jedinstva međunarodne zajednice u borbi protiv postojećih i budućih prijetnji međunarodnom miru i sigurnosti, te izgradnji koncenzusa unutar sistema UN-a u svim važnim pitanjima – od onih vezanih za ekonomski i socijalni razvoj do pitanja ljudskih prava.

Naveo je da je Pokret nesvrstanih najveći promotor interesa zemalja u razvoju u smislu njihovog uključivanja u svjetske ekonomske tokove.

Istaknuo je da je postizanje i održavanje mira i stabilnost moguće samo ukoliko se velika pozornost posveti sigurnosti, razvoju ali i poštivanju ljudskih prava.

Dodao je da za postizanje samoodrživog razvoja veliki značaj ima implementacija Agende 2030 i da BiH veliku pažnju posvećuje tome.

Govoreći o borbi protiv terorizma i nasilnog ekstremizma ministar Crnadak je ukazao na važnost jačanja pravnog okvira u toj oblasti uz poštivanje i zaštitu ljudskih prava.

U vezi uloge UN-a u promociji mira sigurnosti i samoodrživog razvoja, Bosna i Hercegovina pozdravlja novi impuls u jačanju suradnje UN-a i regionalnih i subregionalnih organizacija.

Pokret nesvrstanih ima 120 članica i 17 posmatrača. Osnovan je 1961. godine u Beogradu. Na ministarskom sastanku Pokreta nesvrstanih u Bakuu učestvovalo je više od 50 ministara vanjskih poslova, saopćeno je iz MVP BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Ministar Konaković u Zagrebu razgovarao s predsjednikom BNV-a

Alijev: Azerbejdžan i Armenija 'bliži miru nego ikada'

Alijev: Azerbejdžan i Armenija sada su bliži miru nego ikada

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo