Kultura     | 05.04.2018. 14:52 |

Promovirano izdanje 'Zapisnici sarajevskog gradskog zastupstva (1878-1881)'

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 5. aprila (FENA) - Promocija posebnog izdanja Historijskog arhiva Sarajevo "Zapisnici sarajevskog gradskog zastupstva (1878-1881)" priređivača višeg arhivista Harisa Zaimovića upriličena je danas u Sarajevu.

Zaimović je rekao da ove godine obilježavaju 140 godina od formiranja moderne gradske uprave u Sarajevu dolaskom Austro-Ugarske monarhije, te da ova edicija počinje s prvim zapisnicima prvog saziva Gradskog zastupstva Sarajeva.

- Time su otvorena vrata istraživanju i objavljivanju izvora iz arhivskih fondova gradske uprave u zadnjih 140 godina - pojasnio je Zaimović.

Dodao je da je riječ o prvorazrednoj arhivskoj građi koja prikazuje kontinuitet djelovanja gradske uprave, ali i svakodnevnicu Sarajeva i njegovu cjelokupnu društvenu historiju.

Zaimović je naveo da je teško odrediti koji je bio najplodonosniji period grada Sarajeva jer se ono tokom 40 godina austrougarske uprave mijenjalo i postajalo novi grad, ali i nakon 1945. dolazi period intenzivne obnove i izgradnje a posebno preporoda grada od 1978. do 1984. za olimpijske igre.

Direktor Historijskog arhiva Sarajevo Fuad Ohranović kazao je da ovo predstavlja početak nove edicije koju pokreću povodom 70 godina postojanja i rada Arhiva, a u sklopu koje će izdavati arhivsku građu koja se odnosi na gradsku upravu u periodu od 1878. do 1990-ih. 

Promocija je održana u Bošnjačkom institutu - Fondacija Adil Zulfikarpašić.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Promocija knjige 'Osnove zdravstvene njege' Ivone Ljevak

Predstavljanje romana 'Alfabet ljubavi i smrti' Aleksandra Bečića 15. marta u Slozi

Predstavljanje knjige 'Osluškujući tišinu' Viktorije Bukovac

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo