Bosna i Hercegovina     | 05.04.2018. 14:41 |

U Sarajevu promoviran besplatni priručnik za trudnice

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 5. aprila (FENA) - Priručnik „Trudnoća i porođaj - psihiofizička priprema za porođaj i roditeljstvo“ promoviran je danas u Sarajevu.

Izdavač priručnika, koji se dijeli besplatno trudinicama širom BiH, je kompanija BioTechnology and Genetics - ovlašteni i ekskluzivni partner Švicarske banke matičnih ćelija, jedine FACT NetCord akreditovane banke koja posluje u BiH.

Pored toga, BTG je i ovlašteni partner svjetski poznate američke kompanije Veritas, specijalizirane za pružanje genetskih analiza.

Priručnik je namijenjen trudnicama, isključivo je edukativnog karaktera, a urađen je u saradnji sa babicama i ginekolozima. Obuhvata sve bitne informacije o svemu što trudnicu očekuje u toku trudnoće, tokom poroda, ali i nakon toga.

Ove teme su obrađene na više od 80 strana u koloru sa ilustracijama, konkretnim savjetima i objašnjenima. Prikazane su i detaljno objašnjene i vježbe koje trudnice mogu raditi tokom trudnoće.

Menadžer za marketing i medije BioTechnology and Genetics Milada Šukalo je kazala da se ova kompanija svakodnevno bavi poslovima koji se odnose na trudnoću i porođaj i sasvim je logično da su prepoznali značaj podržavanja društveno odgovornih projekata kada je u pitanju trudnoća.

Po njenim riječima, u samoj komunikaciji sa doktorima i  trudnicama, primijetili su, posebno u manjim gradovima u BiH, da trudnice nemaju priliku da se adekvatno educiraju, informiraju kada je u pitanju psihofizička priprema za porođaj.

- Upravo zbog toga, sa timom stručnjaka pripremili smo ovo izdanje priručnika. Pozivam sve trudnice da pitaju svoje ginekologe za primjerak ovog priručnika, jer bi trebalo da on bude u svakoj od ordinacija u BiH. Mogu posjetiti i naše web stranice da bi dobili svoje izdanje koje će im koristiti, ne samo u trudnoći nego i u prvim danima roditeljstva - kazala je Šukala.

Napomenula je da, kako se generalno mijenjaju trendovi, tako je i sama psihofizička priprema postala mnogo značajnija i obuhvata mnoge segmente.

Istaknula je da su se u priručniku, prije svega, fokusirali i na same vježbe koje trudnice mogu da rade, kako bi sam porođaj bio lakši i jednostavniji i na sve one najaktuelnije teme.

- Trudnice vole da znaju u svakoj nedjelji trudnoće kolika je njihova beba, da li osjeti, da li čuje i slično. Dotakli smo se i onih tema koje su u posljednje vrijeme isto postale značajne, a to su prenatalni testovi u trudnoći, značaj pohranjivanja matičnih ćelija i slično – kazala je Šukalo.

Napomenula je da trudnice ovaj priručnik mogu dobiti u svim javnim i privatnim zdravstvenim ginekološkim ustanovama, a mogu da se obrate i u kancelarije  kompanije BioTechnology and Genetics u Sarajevu, Banjoj Luci i Tuzli, te putem interneta. Dodala je da će, također, priručnik putem pošte dostavljati i u manja, ruralna mjesta.    

Pored promocije priručnika „Trudnoća i porođaj - psihiofizička priprema za porođaj i roditeljstvo“, o značaju psihifizičke pripreme u trudnoći govorile su doc.dr.sci. med. Jasmina Kapidžić-Gutić, specijalista ginekologije i akušerstva; Vlatka Bojanić, voditeljica Škole za trudnice „Radosinica“ i Elma Mrehić, dr.sci. iz oblasti genetike.

Sve prisutne trudnice dobile su besplatno izdanje priručnika.        

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

'Sakupljač sjenki' autora Samira Deumića predstavljen na Sajmu knjiga u Sarajevu

‘Ganganet’ virtualno promovira kulturu Hercegovine

Promocija knjige 'Osnove zdravstvene njege' Ivone Ljevak

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu