Bosna i Hercegovina     | 05.04.2018. 14:43 |

Početak suđenja Mići Jurišiću 17. maja za ratni zločin na području Prijedora

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. aprila (FENA) - U Sudu Bosne i Hercegovine 17. maja počet će suđenje Mići Jurišiću, optuženom za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Prijedora, dogovoreno je na statusnoj konferenciji.

Minka Kreho, predsjedavajuća Sudskog vijeća je zatražila da Tužilaštvo BiH “pročisti optužnicu” i dostavi samo tačke koje se odnose na Jurišića. On je bio optužen zajedno s Dragomirom Tintorom, koji je u međuvremenu umro, nakon čega je došlo do razdvajanja predmeta.

Tužilaštvo BiH optužilo je Tintora i Jurišića da su kao pripadnici rezervne stanice milicije Tukovi pri Stanici javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, u periodu od maja do septembra 1992., počinili progon nesrpskog civilnog stanovništva i to ubistvima, mučenjima, silovanjima, zatvaranjem i drugim nečovječnim djelima.

Prema Tužilaštvu BiH, posljedice izvršenih djela Tintora i Jurišića su ubistva 12 civila, silovanje jedne ženske osobe, odvođenje osam civila u logore “Keraterm”, “Trnopolje”, “Omarska” i “Manjača”, zastrašivanje, fizičko mučenje i nehumano postupanje, kao i progon iz sela Čarakovo, Hambarine i cjelokupne općine Prijedor.

Tužilac Izet Odobašić je rekao da se osam tačaka optužnice odnosi na Jurišića, te da je broj svjedoka koje planira saslušati sveden na 40, od kojih je šest dobilo mjere zaštite.

Odobašić je pojasnio da se veliki broj svjedoka nalazi van Bosne i Hercegovine i da postoji mogućnost da budu saslušani putem videolinka.

“Skratili smo broj svjedoka na opšte okolnosti na tri, četiri svjedoka, a ostali se tiču optužnice”, naveo je Odobašić, dodavši da će za saslušanje svih svjedoka biti potrebno oko 48 sati.

On je kazao da planira saslušati jednog vještaka, te uložiti 193 materijalna dokaza, a dostavili su prijedlog za prihvatanje utvrđenih činjenica.

Advokat Svetozar Davidović je zatražio vrijeme kako bi se odbrana izjasnila o svojim dokazima, javio je BIRN BiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Regionalni čelnik AfD-a na suđenju u Njemačkoj zbog korištenja nacističke parole

Dodikov advokatski tim tvrdi da Tužilaštvo BiH nije dokazalo ništa i da je suđenje čista politika

U New Yorku počeo historijski krivični postupak protiv Donalda Trumpa

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'