Kultura     | 05.04.2018. 14:17 |

Zlatku Topčiću uručena nagrada 'Alija Isaković' za najbolju dramu 2017.

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 5. aprila (FENA) - Zlatku Topčiću dodijeljena je nagrada "Alija Isaković" za dramski tekst "Ničiji i svačiji". Stručni žiri je odabrao Topčića na anonimnom konkursu kao autora najboljeg originalnog dramskog teksta objavljenog u prošloj godini na bosanskom jeziku.

Uime Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" koja je ustanovila ovu nagradu, Topčiću koji je prima već treći put danas je uručena iz ruku predsjednika Senadina Lavića na ceremoniji u Sarajevu održanoj u Kamernom teatru 55.

Laureat je novinarima izjavio da mu priznanje nazvano po Isakoviću, velikom piscu i čovjeku, posebno godi i da treba da bude poticaj i drugim dramskim piscima, posebno mladim, da se javljaju na ovaj konkurs.

Članovi stručnog žirija - Almedina Čengić, Nehrudin Rebihić i Nedžad Fejzić ocjenjivali su četiri rada prijavljena pod šifrom i jednoglasno se opredijelili za Topčićev tekst.

Svi prvonagrađeni tekstovi na konkursu "Alija Isaković" objavljuju se u knjizi u "Preporodovoj" ediciji drame.

"Ničiji i svačiji" je žanrovski klasična sudska drama, kazali su autor i članovi žirija.

Govori o suđenju vojniku Armije BiH koji je dijete iz mješovitog braka, a tužilaštvo ga tereti da je iz osvete počinio ratni zločin ubijajući iz snajpera dvije djevojčice u Sarajevu na Grbavici u želji da tako osveti smrt djeteta njegove velike ljubavi.

Topčić ističe da njegov dramski tekst stalno drži publiku u promjenljivom stanju vjere i nevjerice da je optuženik kriv ili nevin te je stavlja u ulogu "porote" koja treba da izrekne konačnu "presudu". Ali presuda će mnogo više govoriti o publici, o nama, nego o ratnikovoj vinosti ili nevinosti, rekao je autor.

Nagrada "Alija Isaković" podstiče domaću dramsku književnost, rekao je predsjednik "Preporoda" Senadin Lavić. Nosi ime velikog dramskog pisca, a namjera ustanovljivača je da mu se na taj način oduži za sve što je učinio za bh. zajednicu.

Osim Topčića, ovu nagradu dosad su dobili: Nermina Kurspahić, Zilhad Ključanin, Ljubica Ostojić i Amir Bukvić.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Bošnjak uručila Harisu Memiševiću Državnu nagradu  za znanost

Aluminij Industriji u Zagrebu dodijeljena ESG nagrada

Sajam bh. knjige u Geteborgu - Nagrada 'Meho Baraković' za 2024. bh. piscu Izetu Muratspahiću

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana