Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Kultura     | 05.04.2018. 13:41 |

Premijera predstave 'Henrik V' sutra u BNP Zenica

FENA

ZENICA, 5. aprila (FENA) - Ansambl zeničkog Bosanskog narodnog pozorišta sutra će premijerno izvesti predstavu "Henrik V", nastalu prema motivima istoimenog komada Williama Shakespearea, a u režiji i adaptaciji Miroljuba Mijatovića.

Predstava je drugo ovogodišnje koprodukcijsko djelo Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP i Međunarodne kulturne manifestacije "Zeničko proljeće", a ujedno je 724. premijera ove pozorišne kuće od njenog osnivanja.

- Ovo je prvi iskorak naše DOL scene prema Shakespeareu, a naša predstava je urađena prema predlošku Ignaciusa Korneliusa i u našoj predstavi igraju četiri glumice. Bavimo se teatrom i pozivom na buđenje, jer nastojimo još jednom skrenuti pažnju na sve stvari koje smo mi stariji napravili za mlade ljude u ovom svijetu, Černobil i Hirošimu, i medijske ratove, i hladne ratove, i žestoke ratove, a to visoki vladari sve odrađuju u rukavicama i pod nekim krinkama, pod lijepim omotima i lijepim izrazima lica. Mi smo se bavili teatrom intervencije, kao vrstom teatra gdje se mladi ljudi mogu pozivati da pokušaju promijeniti svoje razmišljanje, da pokušaju popraviti ono što su zatekli - rekao je za Fenu režiser predstave Miroljub Mijatović.

Iako je predstva urađena za potrebe Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP, ali bi mogla postati i pozorišni 'mali princ' za odrasle, s jasnom porukom publici da svi odrastamo u društvu sa postojećim "opštim ludilom" svjetske političke scene.

- Borili smo se sa ovim materijalom, prvenstveno u glumačkom i likovnom smislu, scenografski i kostimografski, sa različitim lutkama koje koristimo u predstavi kao simbole, i mislim da smo napravili nešto što korespondira i sa odraslom publikom, tako da će ovo biti pravo iznenađenje za sve uzraste pozorišne publike - ističe Mijatović. 

U predstavi "Henrik V" igraju glumice iz ansambla Anđela Ilić, Adna Hasanić, Lana Zablocki-Džehverović i Ermina Nišić-Kurevija, a premijerna izvedba je planirana na Maloj sceni "Žarko Mijatović" u BNP Zenica.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

'Medeja' nakon više od 40 godina ponovo premijerno na sceni BNP-a Zenica

Mijatović: Zadovoljni smo gostovanjem u Banja Luci i širenjem priče o Festivalu

Hazim Begagić najavio novog direktora BNP-a Miroljuba Mijatovića

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta