Ekonomija     | 05.04.2018. 14:23 |

Alijagić: Jačamo saradnju Biznis centra bh. dijaspore i lokalnih zajednica

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. aprila (FENA) - Predstavnik Biznis centra bh. dijaspore Armin Alijagić danas je potvrdio nastavak saradnje sa jedinicama lokalne samouprave, te predočio rezultate dosadašnje komunikacije sa gradovima i općinama širom BiH.

 - Memorandum o saradnji koji je potpisan nudi okvir za saradnju na zajedničkom pružanju usluga, obostranoj promociji i aktivnostima privlačenja investitora iz dijaspore u naše lokalne zajednice. Izuzetno je važno kazati da je Biznis centar bh. dijaspore kroz podršku USAID Projekta "Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju BiH" svakodnevno u kontaktu i pruža podršku postojećim investitorima na terenu. Saradnja sa općinama i gradovima je samo korak dalje, prema boljem informisanju i podršci - izjavio je Alijagić.

Naveo je da postoje brojni pozitivni primjeri saradnje općina i investitora.

 - Dijasporske kompanije su često visokotehnološke i izvozno orijentirane kompanije koje donose sigurna radna mjesta u sredine u koje dođu, što dalje znači i sigurniju naplatu potraživanja. Plate su onda redovne, imate druge lokalne firme koje osiguravaju sirovine ili poluproizvode, sve ukupno, to bude uvijek pozitivna priča. U razgovoru sa načelnicima i predstavnicama gradova i općina prepoznali smo neke probleme, ali smo razmijenili i dobre prakse, te će ovo umrežavanje i saradnja osigurati sveobuhvatan pristup i bolju podršku investitorima iz dijaspore - kazao je Alijagić.

Naglasio je da bh. dijasporu treba usmjeriti ka ekonomskom razvoju, ulaganjima i kreiranju novih radnih mjesta, te se fokusirati na to kako im olakšati inicijativu.

- Iako se često u javnosti govori o problemima sa administracijom i registracijom kompanija, sa terena nama direktno stižu uspješni primjeri. Ukoliko postoji volja za ulaganje, prepreke se mogu preći, a gradovi i općine sa kojim sarađujemo pokazuju da se praksa može promijeniti - zaključio je Alijagić.

Biznis centar bh. dijaspore koji vodi NVO Naša perspektiva, već je ostvario partnerstva sa gradom Cazinom, te općinama Ključ, Bosanski Petrovac, Bosanska Krupa i Bužim. Alijagić najavljuje potpisivanje novih memorandum o saradnji sa jedinicama lokalne samouprave u zapadnoj Hercegovini i sjeveroistočnoj Bosni, koje također imaju veliki potencijal i interes dijaspore za ulaganja, saopćeno je iz NVO Naša perspektiva. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Zelenski pohvalio ukrajinsku dijasporu, predložio uvođenje dvojnog državljanstva

Sedić i Badnjević o razmjeni podataka i stvaranju uslova za efikasnije ostvarenje prava građana

Cirih: Bećirović razgovarao s predstavnicima bh. dijaspore u Švicarskoj

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo