Regija     | 04.04.2018. 19:46 |

Yayman: Trebamo graditi puteve koji vode od srca ka srcu

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 4. aprila (FENA) - Zamjenik ministra kulture i turizma Republike Turske Huseyin Yayman ocijenio je kako su sudionici Konferencije Vijeća ministara kulture jugoistočne Evrope (CoMoCoSEE), koja je danas okončana u Sarajevu s fokusom na zaštitu i očuvanje kulturnog naslijeđa, potvrdili snažnu opredijeljenost zemalja-članica Vijeća za daljnje jačanje saradanje.

Turski zamjenik ministra kulture i turizma je to kazao danas tokom neformalnog druženja s predstavnicima bh. medija, upriličenog u Turskom kulturnom centru „Yunus Emre“ u Sarajevu, izražavajući zadovoljstvo činjenicom da je spomenuta konferencija održana u bh. prijestonici, gradu bogate historije i kulture, što predstavlja naslijeđe cijelog čovječanstva.

Visoki gost je podsjetio da je skup u glavnom gradu BiH bio prilika za plodonosnu razmjenu mišljenja o projektima i vrijednostima koji mogu doprinijeti boljem međusobnom razumjevanju i stvaranju platforme za daljnje jačanje prijateljskih veza na planu kulture i umjetnosti, kao nadgradnje koja seže izvan političog spektra aktivnosti, svjedočeći o novim mogućnostima za unapređenje ukupnih odnosa, na bilateralnom i regionalnom planu.

- Ministri prometa i komunikacija napravit će put ili most, a mi kao ministri kulture trebamo graditi puteve koji vode od srca ka srcu - poručio je zamjenik ministra kulture i turizma Republike Turske Huseyin Yayman.

Između ostalih, u pratnji visokog gosta bio je ambasador R Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koça, koji je izrazio zadovoljstvo činjenicom da su kultura i umjetnost povod okupljanju u Sarajevu, potcrtavajući da je politika nešto što se mijenja i prolazi, a da su kultura i umjetnost ono što trajno ostaje u naslijeđe, svjedočeći o kontinuitetu i civilizacijskim postignućima.

Konferencija Vijeća ministara kulture jugoistočne Evrope (CoMoCoSEE) o temi "Unapređenje kulture za održivi razvoj" okončana je usvajanjem Deklaracije o opredijeljenosti za jačanje regionalne saradnje u svrhu razmjene znanja i najboljih praksi u sektoru kulture.

Skupom u Sarajevu završeno je predsjedavanje Bosne i Hercegovine Vijećem, a naredni mandat preuzela je Bugarska.

Konferenciji CoMoCoSEE prisustvovale su delegacije dvanaest zemalja, od čega je sedam predstavljeno na ministarskom nivou. Osim BiH, zemlje-domaćina, u radu konferencije sudjelovali su su predstavnici Albanije, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Makedonije, Moldavije, Rumunije, Srbije, Slovenije i Turske, a skupu su prisustvovali i predstavnici ambasada Austrije i Italije u Bosni i Hercegovini.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

BiH izdvaja 0,9 posto BDP-a za obranu, Oružanim snagama nedostaje 1.500 profesionalnih vojnih lica

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta