Bosna i Hercegovina     | 04.04.2018. 17:04 |

Delegacija Podkomiteta za sigurnost i odbranu EP u posjeti PSBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. aprila (FENA) - Članovi kolegija Doma naroda i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) razgovarali su danas sa delegacijom Podkomiteta za sigurnost i odbranu (SEDE) Komiteta za vanjsku politiku Evropskog parlamenta koji borave u višednevnoj posjeti našoj zemlji.

Tokom razgovora članovi rukovodstva domova PSBiH istaknuli su zadovoljstvo zbog posvećenosti Evropske unije evropskom putu Bosne i Hercegovine i jasne poruke o otvorenosti EU za nove članove iz regiona Balkana. Pri tome je naglašeno da iako su 28. februara ove godine predati odgovori na Upitnik Evropske komisije predstoji veliki posao kako bismo pokazali kredibilitet za dalje korake naprijed.

Posebna pažnja danas je posvećena pitanju izmjena Izbornog zakona BiH. Kako je rečeno, vrijeme do raspisivanja Općih izbora je vrlo kratko i logična je bojazan da se za nešto više od mjesec dana neće usvojiti izmjene zakonskog teksta, međutim, treba učiniti maksimalan napor da se to postigne.

Članovi SEDE koje je predvodila Anna Elizabeta Fotyga istaknuli su tokom razgovora zabrinutost zbog nepronalaženja konsenzusa u donošenju bitnih odluka što može ugroziti nastojanja i evropskih i bosanskohercegovačkih političara da se osigura trajna stabilnost i prosperitet Bosne i Hercegovine. Izražena je nada da će, kako se moglo čuti, prije isteka mandata sadašnjih članova Evropskog parlamenta, što će se desiti za otprilike godinu dana, naša zemlja dobiti status kandidata ali da prije svega treba uložiti maksimalan trud kako bi poslije izbora BiH dobila vlasti koje će biti relevantan sagovornik u tom procesu.

Na današnjem sastanku također se moglo čuti da procesu uspostave pune saradnje ne doprinosi činjenica da još uvijek nije počeo djelovati Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje te da treba učiniti dodatne napore kako bi u skoroj budućnosti bio usvojen poslovnik o radu ovog tijela čime bi se otvorio prostor za jaču institucuionalnu saradnju BiH sa Evropskim parlamentom, saopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

PSBiH - Poslanici nisu usvojili zaključke Kluba SNSD-a

PSBIH - Poslanici o predloženim zaključcima Kluba SNSD-a

Predstavnički dom PSBiH - Poslanici raspravljaju o političkoj situaciji u institucijama BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'