Ekonomija     | 04.04.2018. 16:32 |

VMBiH - Zajednički pristup tržištu električne energije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. aprila (FENA) - Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog memoranduma o razumijevanju o inicijativi Grupe na visokom nivou za povezanost centralne i jugoistočne Evrope (CESEC) o zajedničkom pristupu tržištu električne energije, energetskoj efikasnosti i obnovljivom razvoju.

Ovim memorandumom dopunjava se opis poslova i zadataka dogovoren u Sofiji 2015. godine o saradnji u oblasti plina u okviru Grupe na visokom nivou za povezanost centralne i jugoistočne Evrope.

Zaključivanje ovog memoranduma korisno je za regionalni energetski sistem u procesu efikasnog i blagovremenog postizanja ciljeva energetske politike Unije te u rješavanju izazova s kojima se suočava energetski sektor u zemljama članicama i ugovornim stranama Energetske zajednice. Memorandumom i pratećim akcionim planom predviđeno je učešće Bosne i Hercegovine u dva regionalna projekta.

Prijedlog memoranduma bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika je predložen ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Vijeće ministara BiH sutra o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana