Bosna i Hercegovina     | 04.04.2018. 16:35 |

Sa sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. aprila (FENA) - Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice u vezi s odlukom Međunarodne komisije za nestala lica (ICMP) o premještanju DNK laboratorije u Hag i aktivnostima tima za pregovore Vijeća ministara u cilju postizanja sporazuma o tehničkoj saradnju s ICMP-om radi nesmetanog daljnjeg odvijanja procesa identifikacije nestalih osoba u Bosni i Hercegovini.

Vijeće ministara ovlastilo je ministricu za ljudska prava i izbjeglice i Kolegij direktora Instituta za nestala lica BiH da u ime tima za pregovore Vijeća ministara BiH posjeti Međunarodnu komisiju za nestala lica sa sjedištem u Hagu u cilju postizanja dogovora oko prijenosa DNK laboratorije i omogućavanja nesmetanog odvijanja procesa identifikacije nestalih u BiH.

Bosna i Hercegovina traži da se, u skladu s domaćim i međunarodnim propisima, između ostalog, riješe pitanja zaštite ličnih podataka građana nad kojim nadzor mora imati BiH. Ovo je naročito uvjetovano činjenicom da su porodice nestalih osoba dale povjerenje predstavnicima ICMP-a da obrađuju podatke, ali ih nisu ovlastile da te podatke iznose van granica Bosne i Hercegovine.  

Radi se o uzorcima od oko 70.000 građana BiH koji predstavljaju biološke podatke, a koji bi mogli biti zloupotrebljeni, zbog čega bh. tim želi osigurati punu zaštitu prava građana Bosne i Hercegovine.

 

BiH U SKLADU S EVROPSKOM KONVENCIJOM KORISTI PRAVO UMJEŠAČA PRED EVROPSKIM SUDOM

Zastupnik Vijeća ministara BiH obavijestit će Evropski sud za ljudska prava da će Bosna i Hercegovina iskoristiti svoje pravo umješača u skladu s Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i intervenirati kao treća strana u postupku pred Evropskim sudom u slučaju „Krdžalija i drugi protiv Crne Gore“.

Ovo je zaključeno tokom razmatranja Informacije Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice o postupku pred Evropskim sudom za ljudska prava i poziva za intervenciju Bosne i Hercegovine kao treće strane u slučaju „Krdžalija i drugi protiv Crne Gore“, ap. br. 79065/13. 

Bosna i Hercegovina ima pravo umješača jer su aplikanti bliski srodnici nestalih i ubijenih lica državljani BiH. Oni su podnijeli žalbe Evropskom sudu za ljudska prava protiv Crne Gore zbog nepostojanja efikasne istrage o hapšenju članova njihovih porodica u maju 1992. godine na teritoriji Crne Gore, nakon čega su predati u Republiku Srpsku gdje su nestali ili ubijeni.   

 

NASTAVITI REFORME ZA PRIBLIŽAVANJE EVROPSKOM STANDARDU

Vijeće ministara BiH primilo je k znanju Informaciju Direkcije za ekonomsko planiranje o konkurentnosti ekonomije u Bosni i Hercegovini, kojom je ukazano na potrebu daljnjeg provođenja reformi.

U Informaciji se navodi da je posljednjih nekoliko godina ostvaren određeni napredak, koji se, između ostalog, ogleda u povećanju izvoza koji je udvostručen te poboljšanju trgovinskog bilansa.

Da bi se životni standard u BiH približio standardu zemalja Evropske unije potrebno je u prvom redu privući veći broj stranih investicija, odnosno olakšati dolazak i poslovanje stranih kompanija smanjenjem birokratskih procedura i stimulacijom stranih ulagača, navodi se u informaciji. Dodaje se da je potrebno osigurati više radnih mjesta, povećati produktvnost radne snage, reformirati sistem obrazovanja, uključiti razne programe dokvalifikacije i prekvalifikacije, kao i profesionalnog usavršavanja. Svi ovi programi trebaju biti praćeni adekvatnim reformama tržišta rada i njegovim usklađivanjem s obrazovnim sistemom.

 

UNAPRIJEDITI INFORMIRANJE GRAĐANA O PROCESU EVROPSKIH INTEGRACIJA BIH

Vijeće ministara BiH usvojilo je Akcioni plan za implementaciju Komunikacione strategije za informiranje javnosti o procesu pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji za 2018. godinu, koji je pripremila Direkcija za evropske integracije u saradnji s drugim institucijama Vijeća ministara BiH.

Direkcija za evropske integracije i institucije i tijela Vijeća ministara BiH provest će više desetina aktivnosti u cilju podizanja kvaliteta i omogućavanja efikasnije komunikacije s različitim javnostima te boljeg informiranja građana o poduzetim aktivnostima i obavezama u procesu evropskih integracija BiH.

 

ŠTO PRIJE USVOJITI ODLUKU O MINIMALNIM STANDARDIMA U VISOKOM OBRAZOVANJU U BiH

Vijeće ministara BiH pozvalo je Upravni odbor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH i ovu agenciju da što prije usaglase i usvoje odluku o normama kojima se određuju minimalni standardi u području visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini i o tome izvijeste Vijeće ministara BiH u roku od 30 dana. Odluka treba biti u skladu sa Standardima i smjernicama za osiguranje kvaliteta u Evropskom prostoru visokog obrazovanja (ESG 2015). 

Usvajanje ove odluke od izuzetnog je značaja za nastavak procesa akreditacije visokoškolskih ustanova i studijskih programa u BiH.

U BiH postoje kriteriji za akreditaciju visokoškolskih ustanova, kao i za akreditaciju studijskih programa prvog i drugog ciklusa studija, ali ne postoji dokument koji predstavlja osnov za primjenu tih kriterija u postupku akreditacije.

Ukoliko se uskoro ne usvoji ova odluka, bit će ugrožen proces akreditacije visokoškolskih ustanova, ali i njihovo uključivanje u Evropski prostor visokog obrazovanja u skladu s Bolonjskom deklaracijom, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Danas sjednica Vlade Federacije BiH povodom prve godine rada u ovom mandatu

Sjednica Predstavničkog doma PFBiH još uvijek traje, razmatra se sigurnosna situacija u FBiH

Nastavljena deseta redovna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta