Svijet     | 04.04.2018. 13:16 |

Erdogan se sastao s Rouhanijem uoči samita o Siriji

FENA Internet

ANKARA, 4. marta (FENA) - Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan sastao se u srijedu sa svojim iranskim kolegom Hassanom Rouhanijem u Ankari, uoči samita s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom posvećenom rješenju sirijske krize.

Tri zemlje pokrenule su takozvani proces iz Astane, koji ima za cilj uvođenje "zona de-eskalacije" u Siriji. Uprkos tome, sve tri zemlje još su duboko angažovane u sirijskom građanskom ratu, s vojnicima na terenu.

Rusija i Iran podržavaju sirijsku vladu, koja je u ovom mjesecu dovršila vojnu kampanju na preuzimanju enklave Istočna Guta od pobunjeničkih snaga u blizini Damaska tokom koje je ubijeno više od 1.600 civila u ofanzivi koja je trajala nekoliko sedmica.

Turska podržava sirijsku opoziciju. Turske i njihove savezničke sirijske snage zauzele su Afrin, enklavu s kurdskom većinom u sjevernoj Siriji. Deseci hiljada ljudi pobjegli su pred turskom ofanzivom.

Zvaničnici su saopćili da će se samit baviti humanitarnim pitanjima i eventualnim prijedlogom novog sirijskog ustava.

Erdogan i Putin održali su razgovore dan ranije, koji su imali za cilj produbljavanje ekonomske i vojne saradnje dvije zemlje. Dvojica čelnika prisustvovala su ceremoniji otvaranja preve nuklearne elektrane, koja je zajednički projekt s Rusijom.

Sve tri zemlje suočavaju se s pogoršanjem odnosa sa Zapadom, dok njihove međusobne veze jačaju uprkos značajnim razlikama, uključujuči i pristup sirijskoj krizi.  

Sjedinjene Države, koje su sve zabrinutije približavanjem svoje NATO saveznice Turske Rusiji, tvrde da je proces iz Astane osuđen na neuspjeh, navodeći pojačane borbe u Istočnoj Guti i u drugim regijama zemlje. 

Washington je razbjesnio Ankaru stajući na stranu sirijske kurdske milicije u borbi protiv Islamske države. Turska smatra tu miliciju terorističkom grupom, prenosi dpa.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

SNSD sa HDZ-om BiH i Trojkom saglasan da se Izborni zakon uputi u parlamentarnu proceduru (VIDEO)

Kubatlija s vlasnikom kompanije G.P.A ekosistem Grčka o poslovanju u BiH i mogućim ulaganjima

Pozder okupila stručnjake za rješavanje problema Jablaničkog i drugih jezera

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana