Bosna i Hercegovina     | 04.04.2018. 11:37 |

KCUS - U biohemijskom laboratoriju urađeno 425 analiza za dan

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. aprila (FENA) - Klinička biohemija sa imunologijom Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu u protekle dvije godine unaprijedila je funkcionisanje, a u posljednjih sedam dana zabilježen je i porast broja ambulantnih pacijenata.

U ponedjeljak 26. marta urađeno je 249 laboratorijskih analiza, 27. marta - 254, 28. marta - 322, 29. marta - 425, 30. marta - 369, 2. aprila - 365 a 3. aprila - 333 laboratorijskih analiza.

Prema riječima šefice Kliničke biohemije sa imunologijom prim. mr. ph. Suzane Tihić-Kapidžić krv se vadi na osam punktova, u odnosu na period prije dvije godine kada su bila samo četiri.

- Urgentne analize se izdaju u roku pet minuta do jedan sata, redovne analize u roku od 24 sata. Specifične analize rade se u propisanim rokovima. Prije dolaska ovog menadžmenta situacija je bila teška. Pacijenti su dugo čekali na vađenje krvi, na punktovima su radila samo četiri, sada radi osam laboranata i po potrebi uključujemo još. Raniji prostor bio je zapušten, a sada je okrečen i očiščen, a dobili smo i dodatnu prostoriju za pružanje usluga i vrijeme naplate usluge pomakli smo pola sata ranije - rekla je  prim.mr.ph. Tihić-Kapidžić.

Nakon potpisivanja ugovora za nabavku reagencija, KCUS je u mogućnosti određivati hormonalni status, sve tumorske markere, HBA1C, nivoe lijekova, markere anemije, kao i ostale analize koje pripadaju sekundarnom B i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite, saopćeno je iz Pres-službe KCUS-a.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

VKBI - Vlada FBiH hitno treba riješiti imenovanje upravljačkih struktura KCUS

Federalno ministarstvo zdravstva nije dalo suglasnost za imenovanje generalnog direktora KCUS-a

Pokrenuta inicijativa za partnerstvo KCUS-a i IDDEEA-e BiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom