Bosna i Hercegovina     | 04.04.2018. 10:14 |

Magazinović: Politička scena mora doživjeti katarzu

FENA Saopćenje

 

PODGORICA/SARAJEVO, 4. aprila (FENA) - Delegacija Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, koju čine predsjednik Glavnog odbora Saša Magazinović i politički direktor SDP-a Damir Mašić, učestvuje na PES Balkanskoj konferenciji u Podgorici.

Na otvaranju Konferencije, nakon obraćanja predsjednika PES-a Sergeja Staniševa i predsjednika DPS-a Mile Đukanovića, održan je panel na kome je govorio i Magazinović. 

U svom izlaganju na temu “Ulazak zemalja zapadnog Balkana u EU - Zajednička odgovornost” on je posebno naglasio potrebu saradnje u regiji bazirane na međusobnom poštovanju i uvažavanju, a ne na pokušajima tutorstva i uplitanja u unutrašnja pitanja susjednih zemalja, što je u posljednje vrijeme postalo praksa. 

Govoreći o porukama, koje su novom Strategijom za zapadni Balkan od Evropske komisije poslane zemljama regije, Magazinović je posebno naglasio da je "više nego jasno da je došlo vrijeme da se društva u regiji obračunaju s politikom koja ima kriminalnu pozadinu i da dođe do katarze na političkoj sceni".

Istaknuo je mišljenje da su naša društva "taoci male grupe kriminalizovanih političara, koji i pored verbalne podrške integracijama, zaustavljaju svaku mogućnost skorog ulaska" naših država u EU i NATO. Zbog toga je, smatra, nužno da takve osobe budu uklonjene iz političkog, ali i javnog života. 

Mašić i Magazinović su na marginama Konferencije imali niz susreta na temu političkih dešavanja u BiH u svjetlu narednih izbora. Dogovoren je termin plan i načini konkretne pomoći i podrške SDP-u od Partije evropskih socijalista i sestrinskih stranaka iz zemalja EU.

Ocijenjeno je da se radi o "istorijskim izborima čiji će rezultat usmjeriti Bosnu i Hercegovinu ili ka prošlosti, ukoliko uspije očigledni plan nacionalista da preprave izbornu volju građana nečasnim radnjama, ili ka Evropi, ukoliko progresivne snage pobijede kako se i očekuje", saopćeno je iz SDP-a BiH.  

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost SDP-a

Saopćenje za javnost SDP-a

Klub zastupnika SDPBiH uložio amandmane na budžet FBiH za pomoć povratnicima

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!