Svijet     | 04.04.2018. 09:44 |

Trump želi 'veoma skoro' američko povlačenje iz Sirije

FENA Internet

WASHINGTON, 4. aprila (FENA) - Predsjednik Donald Trump izjavio je kako očekuje da će veoma skoro odlučiti da li da povuče američke vojnike iz ratom zahvaćene Sirije, rekavši da je njihov primarni zadatak da poraze grupu Islamska država i da je "gotovo obavljen taj zadatak". 

Trumpovi komentari, koje je dao novinarima u Bijeloj kući, u suprotnosti su sa stavovima većine njegovih vojnih savjetnika, od kojih su neki govorili o potrebi ostanka američkih vojnika u  Iraku i Siriji kako bi se dokrajčila militantna grupa koja je svojevremeno kontrolirala velike površine obje zemlje.

Na konferenciji za novinare s predsjednicima baltičkih država, Trump je upitan da li se još zalaže za povlačenje američkih vojnika iz Sirije.

- Što se Sirije tiče, naš primarni zadatak je poražavanje Islamske države. Obavili smo taj zadatak i donijet ću odluku veoma brzo, u koordinaciji s ostalima iz te regije. Ta misija bila je veoma skupa za našu zemlju i pomogla je kudikamo više drugim zemljama nego što je pomogla nama - izjavio je Trump. 

- Želim da odemo odatle. Želim da vratimo naše vojnike kućama. Želim da nastavimo s izgradnjom naše zemlje - kazao je američki predsjednik na zajedničkoj konferenciji za novinare s kolegama iz Estonije, Latvije i Litvanije.

Trump je također naglasio da su baltičke države partneri Sjedinjenim Državama u koaliciji protiv Islamske države, i da "neće posustati dok nestane Islamska država", prenosi AP.

 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Poljski predsjednik Duda tvrdi da se sastao s Trumpom tokom boravka u New Yorku

U New Yorku počeo historijski krivični postupak protiv Donalda Trumpa

Najviši sirijski vojni zvaničnik na suđenju u Švedskoj pod optužbama za ratne zločine

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta