Bosna i Hercegovina     | 03.04.2018. 18:51 |

Na području Foče pronađeni nekompletni posmrtni ostaci najmanje dvije žrtve

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 3. aprila (FENA) - Ekshumacija na lokalitetu Dragojevića buk, na području Foče, koja je trajala dvije sedmice, završena je, a pronađeni su nekompletni posmrtni ostaci najmanje dvije žrtve.

Prema informacijama Instituta za nestale osobe BiH, pretpostavlja se da je riječ o posmrtnim ostacima žrtava  bošnjačke nacionalnosti koji su ubijeni na ovom području u toku 1992. godine.

Ekshumirani posmrtni ostaci prevezeni su u Centar za obdukciju i identifikaciju u Goraždu, gdje će biti izvršena sudskomedicinska i kriminalističko-tehnička obrada i uzeti koštani uzorci za DNK analizu, kako bi se utvrdio tačan identitet pronađenih žrtava.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić kazala je Feni da je riječ o smetljištu koje je nastalo u toku i nakon rata. Ona navodi da je taj lokalitet, dužine 120 i širine 60 metara, detaljno pretražen, a pretraživanje je rađeno mašinski i ručno, na dubini od 10 do 15 metara. 

- Otežavajuća okolnost prilikom ekshumacije su velike količine smeća zbog kojih je teško pronaći posmrtne ostatke – kazala je Čengić.

Ekshumacijom je, po naredbi Suda BiH, rukovodi Tužilaštvo BiH.  

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Na području Prijedora provodi se proces ekshumacije pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine

Fazlić: Posmrtni ostaci pronađeni prošle godine zabetonirani u fontani u Brčkom pripadaju dvjema žrtvama genocida u Srebrenici

U Komemorativnom centru Tuzla identificirane dvije žrtve proteklog rata bošnjačke nacionalnosti

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana